Szeged utolsó polgári pillanatai

Karády Katalinok és Szörényi Évák, decens kalapköltemények és prémgallérok, elegáns férfiak (vannak még férfiak!) cigarettafüstben, hangverseny és mulatós zene, napsütés és hó. Lissák Tivadar fotói a békebeli polgári élet már nem sokáig tartható felszínét őrzik, utolsó emlékek egy végleg letűnt korszakból. Hiszen Magyarország több mint egy éve hadban áll, a kenyeret jegyre adják, elsötétítés van, néhány bomba is hullott, megszületett három jogkorlátozó törvény, apák és férjek a Don-kanyarban. Sorsuk éppen azokban a napokban pecsételődött meg, amikor a Bárdos Lajos vezette Budapesti Kórus szegedi koncertre indult 1943. február elsején.

Az amatőrfotós Lissák Tivadar hihetetlenül izgalmas és korfestő képei évek óta szerepelnek a Fortepan archívumában, az 1934 és 1948 között készült fotóiból korábban már mutattunk néhányat. Most a Mi Vidékünk miatt vettük elő 1943-ban Szegeden lőtt képeit, hogy a legutóbbi veszprémi családtörténet , a korábbi Vas és Zala megyei anyagok után egy csongrádi Nagykép is szülessen.

Az 1909-as születésű, harmadik generációs mérnökember Lissák életéről nem sokat tudunk. A Budapesti Kórust éveken keresztül, több helyen és időpontban fotózta. Kiderült, hogy személyes szálak fűzték Bárdos Lajoshoz és a kórushoz: Lissákék voltak a karnagy testvérének, Deák Bárdos György egyik lányának a pótszülei és valószínűleg Lissák felesége is énekelt a kórusban. A ma is létező Budapesti Kórus segítségével igyekeztünk nyomokat találni a hetvenhat évvel ezelőtti szegedi fellépésről; irattáruk ugyan a háborúban elpusztult, a régi kórustagok azonban néhány személyt azonosítottak a fotókon.

A leginkább régi cikkekből, újsághírekből rekonstruálható Szegeden töltött két nap története egy pillanatra visszadob a múltba. Tényeket és adatokat tudunk, amit a képen szereplők még nem, de az érzéseikről és a gondolataikról, amivel a fotós szemébe néztek, fogalmunk sincs. 1943. február 2-án a Budapesti Kórus koncertet adott Szegeden, Sztálingrádnál a német csapatok vereséget szenvedtek, ezzel tulajdonképpen eldőlt a második világháború.

A Szegedre vonatkozó helytörténeti adatokért köszönet Tóth István történésznek, a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársának, a Budapesti Kórusra vonatkozó információkért pedig Pál Csillának, a Budapesti Kórus elnökének.

Ezt az anyagot az Index olvasóinak támogatásából készítettük.