Tíz kép azonosításában segítettek az Index olvasói

2020.01.12. 17:03
A múlt héten a Fortepan 12 bosszantóan ismeretlen kép megfejtéséhez kérte az Index-olvasók segítségét. Több mint ötszáz email jött, és majdnem az összes kép titkát sikerült megfejteni. Csupán két képhez nem érkezett értékelhető megfejtés. A kerékcserélő matrózokról annyit tudtunk meg, hogy valószínűleg nem kereket cserélnek, hanem vasúti váltót állítanak. A pólyás újszülöttről pedig nem derült ki semmi, azon kívül hogy egy újszülött pólyában. Ketten-hárman a János-hegyi kilátót próbálták belelátni a képbe, ami sajnos nem stimmel. De nézzük a megfejtett képeket!
(FORTEPAN - Magyar Rendőr)
(FORTEPAN - Magyar Rendőr) (Fotó: )

Erről a képről külön cikket lehetne írni. Egy mondatban úgy összegezhetnénk a több, mint száz, e fotóhoz érkezett levelet, hogy „mindannyiunk emlékeiben él egy kerítés”. Erre a legjobb példa az alábbi összefoglalóban olvasható:

„A bicikliző ember + beton kerités képre lenne egy ötletem. Az 51-es bevezető út Haraszti úti részén van egy hasonló szakasz. Ha arra autózunk akkor pontosan úgy látjuk a keritést, mint a képen. Egy hosszú betonfal, ami mögül nem látszik ki, hogy mit takar. Persze a fal tipusa nem ugyanaz és az út sem macskakő, illetve a járda sem stimmel. Mindennel együtt elképzelhetőnek érzem, főleg ha belevesszük, hogy ennyi idő alatt rengeteg minden történt”

Ennél konkrétabb hasonlóságokat is sokan megfogalmaztak. Íme néhány, biztosnak mondható felismerés:

- Szerintem ez a martfűi cipőgyár kerítése lehet. Egy korabeli városi legenda szerint olyan hosszú kerítése volt a cipőgyárnak, hogy egy festőbrigád folyamatosan dolgozott a jelszavak újrafestésén...

- Az első képre lenne egy tippem: az Újpesti Pamutgyár kerítése. Többször átfestették, az oszlopok mindig pirosak voltak, mindenféle munkásmozgalmi feliratok voltak rajta.

- Az első kép valószínű, hogy a szegedi SZEAC (ma elhanyagolt SZEOL) pálya kerítése.

- Nagyon elképzelhető, hogy a helyszín Dunaújváros, Vasmű út; annak is az a szakasza amelyik a város lakott részét köti össze a Vasművel.  Ha ez igaz, a téglafal mögött a város fő sporttelepe van. Az út másik oldalán pedig (ami nem látszik a képen) a Kiserdő. 

-Szeged, Tavasz utca, a volt Szegedi Dózsa focipálya kerítése. Még most is ilyen, természetesen felirat nélkül.

-A kerítés mögött egy foci pálya van, a külső Csömöri úton.

-Az első kép véleményem szerint Dunakeszin készült, a 2 es fő úton. Ez a fal jelenleg is megvan, ha Vác felé megyünk jobb kéz irányban. A vörös betűk a mai napig kivehetőek. Jelenleg a vonatépítő üzem működik a területen.

-A képen az Üllői út kispesti szakasza látható, a lajosmizsei sorompó felől fotózva. A háttérben látható vezetéktartók ma is megvannak.

-Kőbánya Bihari út. Egy-két betű még ma is látható.

-Szerintem a kerítés az ESMTK pályát rejtheti és Pesterzsébeten, az Ady Endre utcában készülhetett. A képen látható egy villamos felsővezeték tartó oszlop is és itt 1952-ben már járt is villamos.

-Mintha gyerekkoromban láttam volna ezt a kerítést Miskolcon. Azt hiszem az LKM (?) kerítése volt.

-Nekem erről a képről a Jászberényi út hosszú kerítése ugrott be.

-Az elsö kép szerintem a Dioszegi Sámuel utcáról készült az Orczy kert mellett. Ez a szakasz a mai napig macskaköves és a kerités nagy része is meg van még.

-Ez Újpesten, a régi Fóti úton a MOL kút és a Haverom kifőzdéje közötti kerítés. 

Ebből a megfejtéstípusból a legklasszabb így hangzik: A kerékpáros kép Szolnok lehet, mert csak ott nem szokták a biciklisek fogni a kormányt. Talán a Kőrösi út.

A levelekkel egyidőben a Fortepan Fórumán is jópáran (újra) nekiugrottak a megfejtésnek. És születtek is részeredmények. Például – egy korabeli újságból -, egy olvasónk megfejtette a kerítés szövegét! Igy hangzik: Éljen Sztálin, a világ dolgozóinak bölcs tanítója, a békeharc lángeszű vezére, a magyar nép igaz barátja! A jelmondatot az 1950. május elsejei felvonulásra festhették fel a betonkerítésre.

Majd pénteken késő estére sikerült egy korabeli képet is találni a kerítésről (igaz, nem pontosan erről a szakaszról, de egyértelműen erről a helyszínről). Íme!

Így tehát most, 2020. január 11-én este fél kilenckor a legnagyobb biztonsággal annyit írhatunk:

A fotó Budapesten, a Váci úton, a Ganz Hajógyár környékén készült. Köszönet mindenkinek, Martfűtől Szegedig!