A játék neve: Ákos-dal

A játék neve: Ákos-dal

Kreatív agytorna

2000. 07. 27., 21:41 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:54

Ne tespedjünk! Mosóporreklámokon elhájasodott agyunk megmozgatása végett utcán, villamoson, munkahelyen, esetleg otthon, vacsorakészítés közben vagy elalvás előtt, egyedül vagy életünk párjával kettesben, de akár társaságban, barátainkkal, kollégáinkkal együtt - alkossunk mélyértelmű dalszövegeket!

Dalai túlmutatnak a sekélyes szex-buli-tánc gondolatkörön
Kovács Ákos a magyar könnyűzenei élet ismert egyénisége. Mind zenéjével, mind szövegeivel kiemelkedik a hazai előadók közül, bár - egyes elemzők szerint - a popzenei színtéren végzett tevékenységének objektív értékelését talán azzal a közmondással lehet a legjobban megfogalmazni, miszerint "vakok közt félszemű a király".

De hagyjuk most a zenét, koncentráljunk a lírára! Kovács Ákos dalszövegei nagyon mélyek. A magyar anyanyelvű ifjúság nagy része éppen azért szereti ezeket a dalokat, mert jóval túlmutatnak a szex-buli-tánc témakör sekélyes gondolatkörén. Aki azonban jobban odafigyel Kovács Ákos szövegeire, könnyen arra a (tinédzserek milliói kiáltanak: téves!) következtetésre juthat, hogy azok bizony nem magvas gondolati tartalommal zsúfoltak, hanem mindössze a mitikus tematika, az emelkedettséget sugalló szókészlet és persze a sötétebb hangvételű zenei aláfestés adja a komorság, mélység érzetét. "Amit a dalaimról gondolnak, nem feltétlenül azonos azzal, amit ezek a dalok szándékom szerint sugallnak" - nyilatkozza maga a popsztár is egy helyütt, amivel ebben a kontextusban egyet kell, hogy értsünk.

Minta (Kovács Ákos: Ilyenek voltunk - részlet)

Ilyenek voltunk
Vadak és jók
Bűnösök közt
Is ártatlanok
Ilyenek voltuk
És marad egy jel
Amit itt hagyunk
Ha indulni kell

Aki nem ismeri Kovács Ákos szövegeit, azt most tisztelettel megkérnénk, látogasson el hivatalos oldalára, és olvasson el egy-két találomra kiválasztott strófát. Néhány dalt akár meg is hallgathat, bár azért ekkora áldozatot nem érdemes hozni egy kis játék kedvéért.

Játsszunk! (2. rész) >>

hirdetés
hirdetés