Játsszunk!

A játék neve: Ákos-dal (2. rész)

2000. 08. 18., 14:04 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:54

Az alapszabály egyszerű: alkossunk dalszöveget Kovács Ákos stílusában, méghozzá azonnal, prompt, online, realtime! Egy általunk kreált Ákos-dal akkor számít érvényesnek, ha a megfelelő mélységgel rendelkezik, legalább négy soros, valamint elkészítése nem vesz jelentősen több időt igénybe, mint bármely egyéb mondanivaló megfogalmazása. Az eredetihez való tökéletes hasonlóság kedvéért a verssoroknak nem kell azonos szótagszámúnak lenni, valamint rímelniük sem kell egymással.

Razzia lélekrezdülése

Ősi táncot jár arcodon a Hold
Tested dobszó
De Te nem tudod
Miért jó
Ha lelked szilaj szél tépi
És a bánat mint könnycseppben oldott hó
Remeg a fényben
S te benne vagy a képben

 • Kezdőknek ajánljuk a játék segítsük egymást fajtáját. Ezt 2 - 8 személy játszhatja. Egyikük elkezdi mondani a szöveget, és amikor elakad, másik versenyző veszi át a stafétabotot, de akár úgy is játszható, hogy team-munkában, soronként, egymást szavakkal kisegítve hozzák össze a megfelelő mennyiségű versanyagot.
 • A letámadás változat úgy folyik, hogy egyedül vagy többedmagunkkal odamegyünk egy gyanútlan állampolgárhoz és a szabály rövid ismertetése után kényszerítjük egy dalszöveg megalkotására, azonnal, szóban, esetleg egy kezdő sorral segítünk neki. Akkor a legélvezetesebb a játék, ha az áldozat azt első ízben műveli.
 • Írásban játszhatjuk a signature változatot: hagyományos avagy elektronikus leveleink végére biggyesszünk oda minden alkalommal egy megfelelő négysorost.
 • Akit egyszer elkap az Ákos-dal faragás szenvedélye, nem tud leállni
 • Párok kedvence a helyzetjáték. A mindennapi unalmas beszélgetéseket dobhatjuk fel azzal, ha társunk kérdésére Ákos-dalban válaszolunk. (Pl. hoznál egy pohár vizet? - Ajkad hűs vízre szomjazik / Szíved tüze vad lánggal emészt / És én szállok hegyeken, völgyeken át / Hogy enyhítsek ősi kínodon).
 • A meglepetés játék abból áll, hogy ismerősünknek SMS-ben küldünk egy négysorost - lehetőleg névtelül, internetes üzenetküldő oldalról - "Kovács Ákos" aláírással.
 • Ha egy társaságban már hosszabb ideje játszunk, a verseinkből áradó nyomott hangulat enyhítésére bevethetjük a színes zárlat verziót. Ekkor az első három (vagy tetszés szerinti több) sor feszültségét egy lazább hangvételű utolsó sorral oldjuk. (Pl. Száz bűn kiált feléd / Szürke, szomorú hajnalokon / Kövess engem a lángnyelven át / Mert ha nem, úgy pofán váglak, kiesel az ablakon.)
 • Remek szórakozás a kvíz. Itt azt kell kitalálni, hogy a két Ákos-dal közül melyiket írta Kovács Ákos, és melyiket követte el a feladvány kiötlője 26 másodperc alatt:
  A) Messzi földről jöttem / Harag, s kín mögöttem / Vágyom egy új világra / Kristály-tisztaságra
  B) Azt hittem, minden elveszett / De fellobbant a fény / Tüze tiszta és kemény / Mint maga a remény
 • Akit egyszer elkap a szenvedély, nem tud leállni. Még a játék kiötlője is meglepődött, amikor barátnője, Piroska egy találós kérdés formájában számolt be délelőtti programjáról: Ólmos hajnalon / Fejem elborítja / Hazug krém / Ezüstös vízsugár / Tisztára mossa / De (pam-pam-pam) hamis a fény! / Képem idegen a repedt tükörben / Mégis enyém
 • Levezetésként játszhatunk nyári sláger játékot, ekkor nem Kovács Ákos, hanem egy nyári együttesek (projektek) szövegvilágát kell megidézni. Ez nehezebb feladat, mert ha csak úgy találomra rakjuk össze a felhasználható szavakat, mint az Ákos-játék esetén, könnyen már létező, ismert slágereket kaphatunk eredményül.
 • (Megfejtések: a kvíznél a B az eredeti, Piroska pedig fodrásznál volt hajfestés végett.)

  << Vissza az elméleti alapokhoz (1. rész)

  hirdetés
  hirdetés