(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
A tökéletes zene

Erről a nemrég megjelent albumról szólok, amely véglegesen megváltoztatta a zenéről alkotott felfogásom: most már tudom, hogy a minőség és az eladhatóság teljesen független tényezők. Találkoztam én már rendkívül szomorú esetekkel, és nyilvánvaló volt, hogy az igénytelenségnek biztos piaca van, de ennyire kendőzetlenül még nem vágták szemembe az igazságot.

()
2001. február 25., vasárnap 13:53Mielőtt azonban nekifognánk a tárgy elemzésének, tekinsük át a jelenség hátterét!

A klasszikus zene könnyűzenei feldolgozása

Formagyakorlat a kettes pályán
bátran nevezhető ha nem is divatos, de általánosan bevett szokásnak. A feldolgozás ugyanis gazdaságos. Egyrészt azért, mert a már ismert dallamokat könnyebben, gyorsabban fogadja be a nagyközönség, így kevesebb promóciós költség szükségeltetik, másrészt a gyártási folyamat is olcsóbb, mivel a zeneszerzőnek nem kell sem jogdíjat, sem egyéb közreműködési díjat fizetni.

A poposítási művelet nagyjából úgy történik, hogy a klasszikus műből kiemelnek egy dalnyi részletet, amire S. Nagy István hangulatos szöveget ír, Wolf Péter meghangszereli, a sztárénekes pedig a Stúdió-11 zenekar kíséretében előadja. Az átkosban nagy népszerűségnek örvendő "Kettőtől ötig" kívánságműsor ritkán múlt el Záray-Vámosy féle Gyöngyhalász nélkül, valamint Koós János is, ha lenne műsora, bizonyára minden héten elénekelné a "Kislány a zongoránál" c. nótát, csak hogy két ismertebb feldolgozást említsünk.

Idén a piros és a lila kámzsa a divat
A szintén nem mai "Klasszikusok popritmusban" projekt - amely mp3 formátumban talán nem véletlenül az "audio horror" könyvtáramban kapott helyet - más irányból közelít: nem kevesebbet, mint a teljes klasszikus zeneirodalom bemutatásának feladatát vállalta fel dobgép kísérettel. Kevésbé fiatal olvasóink a Magyar Televízió "kapcsolás" műsoreleméből ismerhetik az anyagot.

A klasszikus zene közvetlenebb feldolgozásának gyönyörű példájával pár éve egy videoklipben találkoztam, ahol is az alőadók J. S. Bach "Air" c. darabjának folyton ismétlődő rövidke részletére rappeltek, az amerikai kommersz rapzenékre oly jellemző fantáziátlan és vérszegény dobalap kíséretében. Én hirtelen felindulásomban ütemre vertem a fejem a falba, míg Ferkó öcsém, ki Bachnak éppúgy nagy hódolója, mint jómagam, és emellett igencsak szelíd lélek, így csitított:
- Kell ez. Igaz, csak töredékesen, de legalább így eljut azokhoz is Bach zenéje, akik egyébként sosem hallanának tőle semmit.

A gregorián
Gergely pápa nevéhez köthető, aki a VI. században élt, ám a műfajról a IX. század előttről nem maradtak fel emlékek. A gregorián jellemzői: hétfokú skála, egyszólamú énekkórus hangszeres kíséret nélkül, vallásos tematika.

(forrás: Túró Rudi)

Míg a méltán a feledés homályába merült Enigma együttes csak hangulatfestő hangmintaként használt fel eredeti gregorián-énekeket hiperbéna szinti-pánsíppal vegyítve, addig a

Gregorian - Masters of Chant

Az albumon található dalok listája
Brothers in Arms
Tears in Heaven
When a Man loves a Woman
Fade to Grey
Vienna
Sebastan
Scarborough Fair
Still I'm Sad
Nothing Else Matters
Losing my Relligion
The Sound of Silence
Don't Give Up
lemezen ismert slágereket hallhatunk monumentális nagyzenekari kísérettel, gregorián "stílusú" énekléssel. Be kell valljam, tíz pontos mutatvány. "A zene, amely átjárja a lelket" - így szól a lemez ajánló jelmondata, és valóban. Amikor Kertitörpe szilveszterkor remegő kézzel berakta a lemezt a hifibe és benyomta a The Sound of Silence "gregorián" feldolgozását, percekig csak mereven néztünk egymás szemébe. Fel voltunk készülve a legrosszabbra, de azért ami sok, az sok. Az REM-nótánál majdnem sírtunk, a Metallica-számnál pedig megszűnt a külső világ létezni. Csak nehezen találtuk meg a megfelelő szót: tökéletes. A vásárló egyszerre kap szép hangzású, andalító zenét, konyhában dúdolható slágerkollekciót, középkori misztikumot, merész műfaji újítást illetve műveltséget: tudom, hogy mi az, hogy gregorián, sőt, én kedvelem a gregoriánt, megvettem a lemezt is.

Játék barátokkal
Próbáljunk meg felidézni minél több külföldi és magyar dalt "gregorián" stílusban! Pl.: Yellow Submarine, We Are The Champions illetve Vuk, Nem vagyok én apáca, Kék a szeme stb. Ha tehetjük, a játékhoz vegyünk fel fürdőköpenyt! Mikor már eleget énekeltünk, fogadhatunk arra, mikor fog kijönni egy hasonló lemez magyar dalokkal illetve ki fogja azt elkészíteni.

Az album Magyarországon is jól fogy - már aranylemez -, az eladási listán hetek óta előkelő helyen szerepel.

A lemez megvásárlásából és meghallgatásából eredő károkért a Frankó nem vállalja a felelősséget. Vége

az oldal tetejére