Modern falvédők

Modern falvédők

2000. 10. 25., 17:34 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:55

Ugyan mi érdekes van egy konyhacsempén? Legyen színes vagy mintás, legyen rajta akár citromos sült homárt vagy gyümölcskosarat ábrázoló matrica, egyszerűen nincs lelke. Hol van az a melegség, amit nagyanyáink falvédői láttán éreztünk? Lábunkat lóbálva, álmosan kortyolgattuk kakaónkat, közben a sparhert feletti, piros cérnával hímzett falvédőt nézegettük, szemeinkkel pásztázva a szabályos láncöltéseket, örökre eszünkbe vésve a rajtuk levő sorokat.

Régen, gondolom, a XIX. század elején kezdődött el a konyhai feliratos falvédők használata. Lakástextil-bolt még nem lévén, a háziasszony a szombat hajnali piaci bevásárlás fénypontjaként a fonalas-falvédős kofánál, hosszas válogatás után megvette a neki tetsző fehér vászondarabot, amire kék festékkel volt rányomva a kivarrandó motívum. Vett hozzá még piros vagy kék hímzőfonalat, majd délutánonként, az anyós látogatása utáni feszültséget levezetendő, a verandán üldögélve gondosan kivarrta. Nagymosás, keményítés, vasalás - és már fent is volt a falon a ház asszonyának a család iránti szeretetét szimbolizáló, kézügyességét és kitartását bizonyító remekmű, melegséget és vidámságot árasztva magából.

A falvédők felépítése mindig egyforma. Mai nyelven: fejléc, lábléc: szöveg, középen pedig az ábra, amely az írásban megfogalmazott gondolatot illusztrálja.

A téma lehet:

a szerelem oltárán tett áldozat, 

 

okos tanács háziasszonyoknak.
honvágy,


Voltak a katonaság témájából fakadó falvédők is, de sajnos nekem ilyenekhez nem volt szerencsém, nagymamám minden bizonnyal egy pacifista, romantikus lélek volt.

Napjainkban, amikor a folklór mindinkább teret kap - ismét mai nyelven: trendy -, támasszuk fel ezt a vidám hagyományt, és hímezzünk konyhai falvédőket! S lévén, hogy eme beszédes textíliáknak híven kell tükrözniük a ma emberének életvitelét, készítsünk a jelenlegi állapotoknak megfelelő, modernizált mintát:Falvédő-szerepén és azon kívül, hogy egyedi mű lesz a tulajdonunk, még számos hasznát sorolhatnánk. Életünk párja, kézimunkánkat nézegetvén, a meghatottságtól könnyes szemekkel fogja elkölteni sajtos hamburgerét, és nem lesz olyan vendég, akinek agyában nem születnek majd mélyenszántó gondolatok, és nem érez néma tiszteletet lakásunknak eme dísze láttán.

Modern szólások, közmondások

hirdetés
hirdetés