Kicsoda Jávor Pál?

Kicsoda Jávor Pál?

2000. 09. 29., 12:16 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:55

Miként a rétisas nem használható villámhárító papírsárkánynak, mi sem kerülhetjük meg többé a kérdést, amire egy egész nemzet hátrabicsaklott fejjel várja a választ. A generációkon átívelő dilemma kultúrtörténészek hadát osztotta meg derékban, akik pedig talpon maradtak, pókfociban igyekeztek megvédeni elméletüket. Mindhiába. A helyes válasz - mint minden egyéb esetben - természetesen a Bibliában rejlik.

Ugyani ki vette a fáradtságot és hallgatta végig nagyszülei hagymázas elbeszéléseit a boldog békeidőkről, amikor polkára headbangelt a falu népe, a zsemle olyan olcsó volt, hogy a pékek fizettek érte, hogy elvigyék, a magyar sereg nyomorék szappanoperák helyett egészestés romantikus akciófilmekkel toborozta a fiatalokat, és virágzott a rabszolgakereskedelem és a nemzetközi terrorizmus?

A kérdés ott lapul minden gimnazista nyelve alatt, mint lizergsavas bélyeg a gólyabálon, mégsem merte eddig kimondani senki: vajon Jávor Pál egy ünnepelt bonviván volt a harmincas évektől kezdődően, akiért elepedtek a mosónők a sarki mosodában, miközben azt dúdolgatták egyre, hogy "Lesz maga juszt is", vagy egy halom csontgiliszta, amit egy faládába tuszkolva temettek el 1959. április 23-án?

Majd ott lakunk a Szamosnál.
A közelebbről megvizsgált korabeli fényképeken jól látható, hogy akkoriban minden fekete-fehér volt, így ez a nyom totális zsákutcába vezet. Az is huszadrangú kérdéssé töpörödik pillanatokon belül, hogy Nők lapja és a Playgirl közös ősének tekinthető Hölgyválasz 1932-ben egészalakos posztersorozatot publikált az üstökösként köztudatba robbant színészről nagyestélyiben - előfizetőknek pedig fürdőruhában.

Jávor egyik kedves elfoglaltsága a legváltozatosabb méretű és formájú tükrök ripityává zúzása volt, síkos pesti éjszakákon gyakorta hódolt eme szenvedélyének. Ahová csak ment, ropogós mellű leánykák szedegették utána az üvegszilánkokat a vérebefagyott kocsmavendégek arcából.

Akkoriban persze még nem volt fajgyűlölő a cigányzene kifejezés, és bárki tehetett házassági ajánlatot egy halmozottan kiskorú tehenészlánynak anélkül, hogy nekiugrottak volna a véresszájú liberálisok.

hirdetés
hirdetés