Köztudat-lexikon

Köztudat-lexikon

Posztgraduális képzés

2001. 07. 19., 22:08 | Frissítve: 2001. július 19., csütörtök 22:39

A nyomtatott és az elektronikus sajtóban a friss hírek mellett morzsaként elszórva jelentős mennyiségű tananyag is található, amely a köztudat parkettaréseibe hullva szép lassan általános műveltséggé érik. Nos, a tudásnak ebből a rejtőzködő tárházából merítettünk, amikor összeállítottuk alábbi mini-lexikonunkat, amelyet most örömmel nyújtunk át az Olvasónak.

Internet

Az internet a számítógépek világméretű telefonos hálózata. [Forrás: Népszabadság]

Az internet rövid története

Bill Gates az internet feltalálásának pillanatában
Az internetet Bill Gates találta fel.

Windows

Szövegszerkesztésre, nyomtatásra és internetezésre alkalmas. A számítógépeket ma már egérrel és ehhez való Windows-zal adják. A régebbi Windows a 3.1 verziójú, de az új Windows, a 6.0-ás gyorsabb nála.

WWW (World Wide Web)

Magyarul: világszőttes. A világszőttes használatához internetes keresőprogram szükséges. Elsősorban szexképek, pornóvideók és illegális mp3 zenék letöltésére használható, megfelelő szoftverrel azonban meg lehet szűrni.

A világháló mérete

A világhálón sok millió ottlap található, egyikről a másikra linkek segítségével "ugorhatunk". A világhálót 11 kattintással lehet megkerülni, tehát a világháló kerülete 11 kattintás.

Chat

Különböző internetes csatornákon (#gay, #anal stb.) folytatott csevely, amelyre bárki bejelentkezhet. A pedofilek is cseten ismerkednek, azzal a módszerrel, hogy hamis személyi adatokat adnak meg (valótlan név, életkor).

Smiley

Egyes országokban már betiltották a smiley-t
Az interneten folyó kommunikáció (e-mail, chat) hűvös személytelenségén lehet enyhíteni előre meghatározott speciális karaktersorozatok, ún. szmájlik használatával. SMS-ben is küldhető.

E-kereskedelem

Interneten keresztül bonyolított kereskedelem, az újgazdaság legdinamikusbban fejlődő ágazata. Legújabb formája a B2B (Business to Business), amely a résztvevők számára kölcsönös előnyökkel jár, pl. költségcsökkentés.

Számítógép-vírus

A számítógép flopiját és memóriáját támadja meg, illegális szoftvermásolatok és internet útján terjed. Emberre is átterjedő vírus egyelőre nem ismert.

Kábítószer

Vigyázz, kábítószer hatása alatt akár céget is alapíthatsz!
Liszthez hasonló fehér por, attól csak ízben különbözik. Egy kilogramm a feketepiacon akár tízmillió forintot is érhet. Tünetei: izzadás, kócos haj, matt tekintet, techno zene hallgatása, AIDS-fertőzés, túllövés esetén akár halál is. Kábítószerhez főleg olyanok nyúlnak, akiknek nincs életcéljuk. Leszokni úgy lehet, hogy nem fogyasztanak újabb adagot, de ez nehéz, mert a díler és a többi kábítószeres "barát" erős nyomást gyakorol a drogos gyenge egyéniségére.

Techno

Monoton gépzene. Üteme megyegyezik a szívverés ritmusával, így könnyen transzba lehet esni tőle, ami veszélyes. Drog nélkül élvezhetetlen. Techno készítéséhez különösebb zenei vagy hangszeres tudás nem kell.

DJ

Olyan lemezlovas, aki tud szkreccselni. A DJ úgy csinál techno zenét, hogy egyszerre két lemezt gyors ütemben ide-oda rángat. Ez a mix. A legjobb mixeket DJ Sterbinszky csinálja.

Szerepjáték

Olyan társasjáték, amelyben a szereplők gyilkosok bőrébe bújnak, úgy küzdenek meg egymással egy képzelt világban. Könnyen függőséget okoz, illetve a gyilkos szerepbe való túlzott beleélés miatt váratlanul előtörő agressziót válthat ki a résztvevőkből. A szerepjátékosokat leginkább speciális szókincsükről lehet felismerni, mint pl. "gyakni" (jelentése: ölni) és "fantasy". [Forrás: Hetek, további információk: Vámpírfiatalok: A szerepjátékok veszélyei]

Fekete Dzsoni

Bár sosem tanult énekelni, mégis pár óra alatt énekelt fel 12 dalt, ami az első lemezére került. Lagzi Lajcsi szerint ő lesz a következő évtizedek legnagyobb magyar énekese. [Forrás: Story]

hirdetés
hirdetés