Vérlázító szovjet összeesküvés!

Vérlázító szovjet összeesküvés!

A kommunisták el akarták rabolni a Napot

2000. 10. 09., 18:13 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:55

KertitörpeIsmert, keresett mesefigura a gonosz sárkány, aki elrabolja a napot, a holdat és a csillagokat. Most fény derült arra, hogy a szovjet vezetés az ötvenes évektől egészen a 80-as évekig a Nap meghódítására, s ha kedvük úgy hozza, megsemmisítésére készült.

A mesében a képzetlen, de Jim Carrey szerencséjével megáldott parasztlegény/királyfi végül legyőzi a lomha, ostoba gyíkot, s tarisznyájából visszaereszti az égre a fenti egységeket. Kifejlett, rosszindulatú sárkányt látott e század eleget, legnagyobbjuk, a vörös birodalom pedig - ahogyan a Kreml nyilvánosságra került emlékkönyvébol kiderül - valóban el akarta venni éltetőnket, a napot. Szegénylegény helyett azonban önfeláldozó, igazán magyar tudósok szálltak szembe az ördögi tervvel, és meg is hiúsították azt.

Sztálin a Napra vágyott.
Pfuj!
Az ötlet talán még Lenintől származik, de rögeszmévé bizonyosan Sztálin (idősebbeknek: Sztalin) nevelte. Leánya, Szvetlána visszaemlékezései szerint a zsarnok élete végrothadásában egyre szívesebben öltözött ördögnek, és kitüntetéseit rendezgetve gyakran megjegyezte, hogy a sok csillag neki már nem elég. Ő adta utasításba a szovjet nehéziparnak, hogy dolgozzák ki a Nap leállításának módszerét, és modellkísérletekkel igazolják eredményeiket. A kutatók először különféle hűtési eljárásokkal próbálkoztak, de végül Kurcsatov, a szovjet atombomba atyja fedezte fel a csillaggyilkosság módját. Az elmélet teljes ismertetéséhez vaskos köteteket kellene szerkeszteni, mindenesetre lényegében a Nap forgásának lelassításáról, majd teljes leállításáról van szó. (A Nap fénye ugyanis a csillag körül lebegő hidrogénes "légkörrel" való súrlódásból ered.)

Mi volt a kommunisták célja mindezzel? Ugyanaz, mint az atombombával: a zsarolás. Arra törekedtek, hogy esetleges pusztulásuk az egész emberiség megfagyását idézze elő - így próbálták elrettenteni az Egyesült Államokat és hazánkat a katonai támadástól.

Sötét árnyék vetült éltető csillagunkra
Ki állította meg őket?
Sztálin kisvártatva kezében tartotta a teljesen kidolgozott világvége-tervet. Valószínűleg kéjesen mormogott undorító féregbajsza alatt, miközben a sűrűn teleírt papirosokat egy szivardobozba gyömködte. Ez a skatulya azonban később szőrén-szálán eltűnt. Hűha! Nagy volt a riadalom a Kreml hagymakupolái alatt. Ki vitte el, ki ette meg? - Hol a dobozkám, gyémántos koronám? Hol a naplopótök? - hőzöngött a gonosz főtitkár. Kiszivárgott a főtitok? Hullottak a fejek, kipp-kopp, keményen koppantak a tányérsapkák a moszkvai kockakövön. De a ládika nem bukkant fel. - Még szerencse, hogy van másolatunk - sóhajtottak a kutyafejű bolsevikok.

Ma már tudjuk, hogy a terv első példánya Magyarországra került. Talán Berija vágta hozzá Rákosihoz valamelyik menetrendszerű ámokfutása alkalmával? Bizony így volt! A nevetségesen kopasz (mert most már leírhatjuk: ez az ember tökkopasz volt! És mégis milyen nagy volt a pofája! A zsemle meg kicsi volt, úgy ám!) Mátyás pedig zsebével kapta el a páratlan értékű dobozt, hogy aztán sose nyissa fel. Annál inkább kinyitották - Rákosi dicstelen távozása után - az őt követő apparatcsikok. Nem tisztázta még a történettudomány, kinek köszönheti a világ máig tartó sütkérezését, ám valakinek volt elég bátorsága nemcsak megtartani a láthatóan szovjet tervet, de megakadályozni is. Mert nem voltak ugyan szentek a magyar kommunisták; százszor nem tudtak bátrak lenni, de egyszer mégis.

Farkas Bertalan, a Nap megmentője
Egész nap a WC-n ült - értünk
A történet folytatása részben ismert. Megszervezték és megvalósították Farkas Bertalan űrutazását. A KFKI-ban kidolgozott elektromágneses aknák ott lapítottak Berci útipoggyászában. Jutott belőlük a fogkrémes tubusba, a kalocsai paprika csomagjába, de még a Barbon arcszeszes üvegcsébe is. Bertalan pedig ügyesen kijátszva orosz útitársa, Kubaszov fürkész tekintetét, minden egyes vécézés alkalmával kijuttatott egyet az űrbe. (Az űrhajókon majdnem ugyanúgy működik a toalett, mint a vonaton, csak épp kihasználják a vákuumot. Ezért kell nagyon elővigyázatosan, hermetikusan ülni a csészén, sőt vizelni is csak ülve szabad. Egyébként jobb helyeken - higiénés okokból - amúgy is ülve illik. Igényes német panziókban ott díszeleg a kagyló fölött az intés: Sitzklo!) Akkoriban már ott sorakoztak a kozmosz egy sötét sikátorában, a Hold megett a Nap megállítására épített vörös csillagos űrvagonok. Nagy teljesítményű rakétalövedékeket vittek magukkal, amelyeket forgásiránnyal szemben akartak a Napba lőni.

A magyar űrhajós apró csomagjai azonban sikeresen megzavarták az ócska orosz komputereket. Nem találta el egy se a Napot, de nem ám! Időnek előtte indultak útnak, nyomorultul pusztultak el meteornak kocódva, vagy az atmoszférában égtek el. A legtöbb, amit pokoli készítőik elértek, egy-egy csillogó lánytekintet volt csókillatú tavaszi éjjeleken, amint hullócsillagot észlelve menyecskék susogták bele az éjszakába különféle kívánságaikat. Ki százsebességes versenybiciklire, ki igazságosabb világra, ki ölelő karokra vágyakozott... de százsebességes bicikli NINCS, a világ mindörökké IGAZSÁGTALAN, az ölelő karok pedig ELENYÉSZNEK, ahogy bármely jánosbogár az elektromos rovarcsapdában. Így aztán talán senki sem emlékezne már arra a bizonyos hullócsillagra, ahogyan a többire sem. De a legközelebbi állócsillag megmenekült a feledéstől. Ma senki sem gondol azzal, mi lenne nélküle. Pedig boldogabban élhetnénk, ha nem kívánságokat gajdolnánk hullócsillagokat kergetve, hanem - csak úgy futólag - a bukó, álmos Napra tekintve csendesen örülnénk annak, ami van, bazmeg.

hirdetés
hirdetés