Ne kattints rá!
Index.hu Frankó címlap
Index.hu Frankó címlap
Magyarországon forgatják az X-Akták következő részét
Elfogták az álkormányt
Repülő pókok pusztították el New Yorkot
Michael Jackson feleségül vett egy majmot
Tel Avivban edzőtáborozik a Fradi?
» álhírek
h i r d e t é sBíró Ica Totem Társaság

Sudárnáni prevenciós sétája I.
» Lássuk!
Fuck off - a polgári mozdulat
Barkácságyú 4.: Tojásforgató, fogócsáp és jelzőpisztoly
Az ólomfejű sas dala
Legyen vége a szenvedésnek!
Barkácságyú 3. - Pingbong: Vízipipa pillepalackból
» archívum
A tökéletes zene
Sándortöke-lámpás
Frei Tamás nyílt (ám hamis) levele: a gazdagok igaza
» archívum
Lord Sinclair meséje
Vad Angyal akcióba lép
Tanuljunk meg újmagyarul!
Köztudat-lexikon
A minőség szinonimája: Pokemon
» archívum
#  Sertések a Szíriuszról
Frankó címlap
Írjon Ön is olvasói levelet: franko@mail.index.hu !

Ne feledje: a Frankó az ember barátja, tehát az Ön barátja is!
vissza 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 tovább
Re: Isteni utózönge

Szia,

A cimlapon a fenti cim keltette fel az érdeklödésemet. Bocs, de a cikkedet nem olvastam végig, csak Sándor levelét és a válaszod.

A válaszodrol jutott eszembe egy idézet, de csak fejböl tudom: "Szükséges, hogy botránkozások essenek, de jaj annak aki megbotránkoztat."

(Ne értsd félre, ebben a kijelentésben nem bántás van hanem szeretet.) Az Isten is ember elméletedben pedig nagyon csunyán csusztatsz, amit vagy te is látsz és akkor nem szép dolog, vagy nem is látsz akkor pedig szomoru.

Igazad van abban, hogy a kereszténység (Krisztus követés) cimszo alatt sok csunya dolgot elkövettek emberek. Mi a véleményed arrol, milyen védekezés, szépitkezés az ami mások csunyaságát hangsulyozza?

Lenne egy javaslatom:

En töriböl mindig rosszul álltam. Mégis a Bibliát azért vettem a kezembe, mert azt gondoltam, hogy ha 2000 éven keresztül annyi embert érdekelt, csak talákok benne én is valamit. Butább nem leszek töle, esetleg az alapmüveltségem javul.

Több sikertelen nekirugaszkodas után segitettek, hogy hogyan olvassam. Ha gondolkodtál már ilyeneken és akarod érteni, hogy mi is ez és elfogadod a segitsegemet szolj.

Udvozlettel, B. Zs.
Ep. uzemeltetesi mernok

Kedves mérnök úr,

én örülök, ha jól érzi magát, olvassa a Bibliát, és ráadásul olyannyira érteni véli, hogy el is magyarázná. Azt viszont nem egészen értem, miért kéri számon rajtam, hogy nem megfelelően olvasom, amikor levelének apropója egy olyan cikk, amit nem is bogarászott végig. Volt már ilyen "olvasóm", de akkor sem értettem. Érdekes.

Az "Isten is ember" szlogen egyáltalán nem elmélet; ha körülnéz a Frankón, előbb-utóbb belátja, hogy valószínűleg nem akarjuk szétlőni a holdat, Geszti Péter pedig nem is vírus. Hazudunk. Ettől függetlenül Jézus állítólag emberré lett isten, tehát valóságmagva azért van a dolognak.

Üdv, Kertitörpe

Subject: egy állatnak

Amennyiben lehetséges Édesanyád és Őseinek a hitét legyenszíves gyalázni a továbbiak során.

Haller,

Semmit nem gyalaztam (feltetelezem, hogy a Szent Jobb cikkrol van szo), viszont az ostobak hergeleset orommel es egyre sikeresebben folytatom.

Ajanlom meg:
http://index.hu/franko/szeretet/ - karacsonyalazas
http://index.hu/franko/isten/ - istenkaromlas (egy masik allattol)

p.s. Gratulalok, ket sorban 3 helyesirasi hiba... plusz: akkor most tegezodunk?

Ern0

Isteni utózönge

Kedves Kertitörpe!

Bár az olvasói hozzászólások közül csak egy néhányat tudtam eddig elolvasni, én is reflektálnék írásodra.

"Interjúd" alapján a következőkre tudok következtetni:

Átlagosnak mondható ismeretmennyiséggel rendelkezel a Bibliát és a kereszténységet illetően. Ugyancsak átlagos az, ahogy a Biblia Számodra sem jelent többet, mint egyet a szakrális irodalmi alkotások közül. Átlagos az is, hogy Te is úgy gondolod, a Biblia mára jórészt aktualitását vesztette.

Az is látszik, hogy legalább a Teremtés könyvéből elolvastál egy-két fejezetet, hiszen a második részben található az a mondat, mely szerint az Isten a maga képmására teremtette az embert (ami persze nem egyenlő azzal a ma egyébként divatos felfogással, mely szerint az ember olyan, mint az Isten). A cikkből az is kiderült, hogy Te ezt hogyan értelmezed (nekem úgy tűnik, mintha éppen fordítva értenéd: azt hiszed, hogy az Isten is olyan, mint az ember--mint Te is). Ha egy kicsit tovább olvasod majd a Bibliát, olyan dolgokat is megtudsz Istenről, amelyek garantáltan helyére billentik ezt a dolgot. Isten ugyanis olyan személy, akit nem lehet úgy ismerni, hogy ne csodálnád. Persze a fordítottja is igaz: hogy csodálnál valakit, akit nem is ismersz?

Mindezek mellett feltételezem, írásodra nem vártál más reakciókat. Sem azoktól, akik meggyőződéses keresztények, sem azoktól, akik nem azok (igazam van?). Egy dologban azonban úgy érzem, kicsit elszaladt Veled a ló.

Arról van szó, hogy ezzel az írással Te is azok mellé álltál, akik az új divatot követve saját meggyőződés nélkül kritizálják másokét, gúnyt űzve azokból. Mondhatod, hogy csak vicc volt az egész, meg szellemes eszmefuttatás. Rendben. Megértem, hogy nem tudsz azonosulni mások nézeteivel, és adott esetben konkrétan meg is tudod fogalmazni, hogy miért. Az azonban, hogy mindezt szarkasztikus módon reagálod le, számomra kicsit infantilisnek tűnik.

Ha a saját meggyőződésedet csak azzal tudod alátámasztani, hogy a többiekét teszed nevetségessé, akkor arról teszel bizonyságot, hogy saját meggyőződésed nem elég erős ahhoz, hogy megálljon a saját lábán. Kell hozzá annak a bizonyító ereje, hogy "lám, a többiek milyen nevetséges dolgokban hisznek, bezzeg én!..." Ilyen esetben tényleg egyszerűbb úgy felülemelkedni, hogy mások hitét használod ugródeszkának. Sokkal nehezebb és időigényesebb (ráadásul kevésbé népszerű) az, hogy alaposan utánajárj a dolgoknak, és olyan bizonyítékokkal tudd alátámasztani saját meggyőződésedet, amelyek nem viszonylagosak. Pedig hidd el, megérné.

Ismersz olyan cikket, könyvet, stb., amelyben egy érett gondolkodású, szilárd meggyőződésű, bölcs ember (hogy kit tartasz bölcsnek, érettnek, azt rád bízom) mások hitéből gúnyt űz? Gondolj egy olyan személyre, akire felnézel, akit tisztelsz! Biztos van ilyen!

Remélem, nem bántottalak meg ezekkel a sorokkal. Megszégyeníteni Téged végképp nem állt szándékomban (nem is ragaszkodom ahhoz, hogy kirakd az Indexre). Ha pedig van olyan ebben a levélben, amit hasznosnak találtál, már megérte, hogy elolvastam a cikkedet.

Üdv, Sanyi

PS: csak hogy tudd: én sem tartozom azok közé, akik megszállottan hirdetik a tolerancia mindenféle meggyőződést nélkülöző "vallását"...

Kedves Sándor,

válogasson nyugodtan az olvasói levelek közül; bizonyára talál kedvére való választ, sőt ismert neveket is. Pontosabban: az ön által felvetett bírálatokat már mások is megfogalmazták, ezekre válaszoltam.

Két kérdésére reagálnék külön. Az egyik a szlogen: "ahogy a fiam szokta mondani: az Isten is ember" - ez nem a saját képmására teremtett emberre vonatkozik, hanem az "emberré lett" istenre.

A másik: a szarkazmus, az irónia csak a kritika egy formája. Ezzel minden eszmének - legyen akár politikai, akár vallási - szembe kell néznie, ha a közéletben illegeti, kelleti magát. Számos paródia született például a szocializmusról is, olcsó poén Kádár Jánost utánozni és így tovább. Nem lehet kivétel ez alól a vallás sem. Ez van, legalábbis ezen a földrészen. Mindenesetre abban biztos vagyok, hogy nem voltam durvább vagy sért?bb, mint az egymás közt gyalázkodó, vitatkozó keresztény felekezetek.

Békesség.

Kertitörpe

Subject: Sorry

Udv!

Szeretnek bocsanatot kerni az elozo levelemert! Szoval: Bocsanatot kerek!
Kicsit elszallt velem a lo.
En voltam aki azt a "Gyalazo levelet" irtam. Erre a bunko levelemre kaptam egy alazatos valaszt es most en erzem kinosan magam. Szoval sorry, annyira nem rossz az oldal, foleg ha ilyen emberek keszitik, mint te. :)
Akkor sok sikert az oldal egyre jobba tetelehez... Jah es benne van a "Kedvencek"-ben szoval meg visszanezek :).
Bye!

Loc

Haller,

Orulunk, hogy egyre jobban tetszik az oldal, hat, tudod, igyekszunk-igyekszunk, te nem is tudhatod, milyen jo erzes ujra a kedvencek adatbazisodban lenni ket leszbi site kozott. Kulonben is, mi kerunk elnezest, hogy ilyen kellemetlenseget okoztunk neked... Persze tanulunk a hibakbol, es hogy ezentul ne jarjon igy egyetlen olvasonk se, mindenkit egyenest elkuldunk a picsaba.

Ern0

vissza 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 tovább

A lap tetejére, jól.


Subject: Re: Nem.

"Szomorú vagyok. A Ti dolgotok az, hogy felvidítsatok. Legalábbis azt hiszem. Vagy miért fizetnek benneteket?" »
» olvasói levelek


Újszerű állapotban
» képek
Mi az? Kicsi, szürke, és alig kap levegőt?
» viccek


Rohangáló milliomos
» videók
A parasztok segbessége

[awender.fullnet.hu/aoe/]
Az úgy van kérem, hogy a normál paraszt a leglassabb. Dzsiháddal gyorsabb kicsit. Kerékkel még annál is gyorsabb. Normál paraszt, dzsiháddal, és kerékkel, az már nagyon gyors.
 »
» linkek
Impresszum | Hirdetési árak
© 2001 Frankó Team & Index.hu Rt