Szent István, a legenda újraéled

Szent István, a legenda újraéled

(szó szerint)

2000. 11. 02., 11:40 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:55

Az orvostudomány előszeretettel használja a legújabb technológiai megoldásokat; a vese- illetve szívátültetés már mindennapos rutin, egy vastüdő pedig már fel sem tűnik (ellenőrizze le egy mágnes segítségével, hogy kollégái, barátai vastüdővel rendelkeznek-e!). Korunk legújabb és legnagyobb távlatokat rejtő orvostechnikai vívmánya a klónozás: egy ízben már magunk is beszámoltunk biztató eredményekről, most egy újabb sikertörténetet szeretnénk ismertetni az olvasóinkkal.

A Szent Jobb
A legenda újraéled
Ifj. Takáts Gyula könyvtárost autószerelés közben érte a baleset, elveszítette teljes jobb kézfejét. Az orvosok a nagymértékű roncsolás és szennyeződés miatt az elvált testrészt már nem tudták visszaapplikálni, más megoldást kellett választani. Takáts úr azonnal beleegyezett a klónozással előállított protézis beültetésére, már csak megfelelő donort kellett találni, akinek úgymond lemásolják a kezét. Mivel Takáts úrnak sem édesapja, sem édesanyja nem él - általában közeli rokonok szoktak felajánlkozni - és már tetemeiket is elhamvasztották, idegentől származó kézfej után kellett nézni.

Szent István a magyar történelem egyik legelismertebb alakja, munkássága példamutató minden ember számára. Nagyságát már saját kortársai felismerték, tiszteletük jeléül halála után testének egyes részeit - ma is bátran állíthatjuk, hogy meglepően jó minőségben - tartósították, azt ereklyeként tisztelték. A legnagyobb, szinte teljes egészében megőrzött testrész a Szent Jobb, amit 1951 óta a pesti Bazilikában őriznek, ezen kívül csak kisebb, haszontalan koponyadarabok találhatók országszerte különböző templomokban.

Szent István temetése
Nagyságát már saját korában felismerték
Ifj. Takáts Gyula nem kevés huzavona után végül is az Országimázs Központ nyomására kapta meg az engedélyt az egyháztól a Szent Jobb gyógyászati célú felhasználására. Az Imázsközpont érvelése szerint "ezen nemzeti ereklyénk egy élő hagyomány részét képezi, amely hagyomány életben tartása minden magyar polgár közös feladata, az új ezredfordulón pedig nincs időszerűbb gondolat, mint hagyományainkat megújítani a modernnel való ötvözés által".

Takáts úr a múlt héten esett át a műtéten, a Frankó stábja már otthonában kereste fel őt.

- Takáts úr, először is arra lennénk kíváncsiak, sikerült-e a műtét?

- Igen, sikerült, bár eleinte egy kicsit fura fogása volt mindennek, mivel az eredeti kezem egy kicsit nagyobb volt, de ez nem jelent különösebb gondot.

- Tud rendesen fogni is vele?

- Tudok, tegnap már diót is törtem a jobb kezemmel.

- Mégis, milyen érzés, hogy tulajdonképpen egy történelmi nagyság kezét viseli? Nem nyomasztja a gondolat?

Szent István aláírása
Már elcsattant az első Szent Pofon
- Amikor írok, főleg akkor fog el az az érzés, hogy ezzel a kézzel írtak alá olyan dokumentumokat, amelyek népünk történelmét ezer évre meghatározták.

- A családja mit szól a műtéthez?

- A feleségem nem enged a konyha közelébe, fél, hogy ügyetlen vagyok az új kezemmel és valamit elrontok, persze, ennek semmi alapja nincs, csak neki is szokatlan még a gondolat. A kisebbik fiam viszont a múlt héten szemtelen volt velem, nagyon felmérgesített, így esett, hogy elcsattant az első Szent Pofon.

A Szent Jobb reprodukálását és applikálását Dr. Szalai Ödön és kis csapata végezte.

- Arról kérdezzük a főorvos urat, lehetséges lesz-e valamikor egy egész embert reprodukálni egy ilyen kis testrészből, illetve ez milyen etikai problémákat vet fel?

- Egyelőre főleg pénzhiánnyal küzdünk, de állíthatom, hogy nem kell sok időnek eltelnie, és nemcsak másolni fogunk kisebb-nagyobb testrészeket, mint például a fiatalember esetében a kézfejet, hanem kisebb részekből is reprodukálni tudunk majd nagyobb elemeket. A legújabb kutatások szerint egy teljes emberhez egy lábfejnyi vagy kézfejnyi viszonylag épen maradt minta elégséges lesz.

- Ezek szerint a Szent Jobb elégséges lesz Szent István király újraformálásához?

- Úgy fogalmaznék, hogy olyan ember megformálásához, aki 97-99% mértékben lenne azonos vele. Egyébként ez ügyben történt már megkeresés egy parlamenti párt részéről. Ugye, nem meglepő, hogy azt szerették volna megtudni, a 2002-es választások idejére tudunk-e ígérni valamit konkrétumot.

- Tudnak?

- Nézze, ha az anyagi gondjaink megoldódnak - egyébként úgy látszik, hogy megoldódnak -, akkor nagyon valószínű, hogy sikerrel járunk.

- Mi is sok sikert kívánunk, köszönjük az interjút.

hirdetés
hirdetés