Oroszokkal karöltve vihetünk vasutat Egyiptomnak

2016.02.24. 10:41
Egyiptomban tehervagonokat és mozdonyokat kell felújítani, lehet, hogy Putyinékkal közösen indulunk. Emellett tényleg Dunakeszin végezhetik a saját metróvagon-felújításunk legalja munkáit.

Putyin és Orbán egy egyiptomi vasútberuházásról is tárgyalt, írja a Világgazdaság. Kairóban 700 tehervagont és 50 mozdonyt kellene felújítani, de még nincs meg a nyertes, és külön indult eddig az Orosz Transzmasholding és a Dunakeszi Járműjavító–Ganz páros is. 

Egyiptommal csalogatnak

Putyinéknál felvetődött, hogy esetleg erősebb lenne az ajánlat, ha azt a magyarok és az oroszok együtt adnák be. A közös indulásnál viszont elég valószínű, hogy nem teljesül az 50 százalékos hazai beszállítási arány, emiatt pedig a DJJ–Ganz nem kaphatna Eximbank-hitelt az egészhez.

Ha bejön az együttműködés, akkor pedig különböző ázsiai és afrikai munkák lehetőségét is megcsillantották a DJJ-Ganz párosnak. Természetesen ezeken a helyeken is maximum a Transzmasholding alvállalkozójaként.

Megkaphatjuk talán a saját munkánk legalját

Emellett tényleg a Dunakeszi Járműjavító kaphatja a saját metrófelújításunk 25 százalékát. A hármas metró szervényeinek igen költséges felújítását egy nagyon furcsa anomáliákkal tarkított közbeszerzés után az orosz Transzmasholding egyik cége nyerte. 

Ők pedig az alja munkát hajlandóak lehetnek esetleg Dunakeszire bízni, azaz a szétszerelést, az engedélyek beszerzését, a kellemetlen azbesztmentesítést és hasonlókat.