Összehangolják az autóipar európai mentőakcióját

2009.03.13. 23:42 Módosítva: 2009.03.14. 00:02
Brüsszelban megállapodtak a General Motors európai leányvállalatait fogadó országok, hogy együtt mentik meg az autóipart.

Megállapodtak a General Motors amerikai vállalatnak gyártó európai országok kormányai abban, hogy jobban összehangolják az iparág segítését célzó terveiket a munkahelyek megmentése érdekében. Tizenkét európai uniós tagállam - köztük Magyarország - magas rangú képviselői Brüsszelben találkoztak az Európai Bizottság kezdeményezésére.

A tagállamok megegyeztek, hogy nemzeti szinten nem hoznak intézkedést a többi érintett országgal folytatott előzetes koordináció nélkül.

A General Motors már korábban jelezte, hogy 3,3 milliárd eurónyi támogatásra lenne szüksége tevékenységének fenntartására az autóeladások rohamos csökkenése miatt. A cég közölte, hogy Európában ezres nagyságrendű munkahely szűnhet meg, ha nem jut segítséghez.

A megbeszélésen a General Motors vezetői tájékoztatták a kormányokat a cég jelenleg ismert terveiről.

Egyes résztvevők - például Vincent Van Quickenborne belga gazdasági miniszter - annak az aggodalmuknak adtak hangot, hogy a cég nem egyformán bánik minden érintett országgal. (A belga sajtó szerint az antwerpeni Opel üzemet is bezárás fenyegeti.)

A találkozó résztvevői azt is jelezték, a végleges kormánydöntések kidolgozásával minden bizonnyal várnak addig, amíg meg nem ismerik az amerikai anyacég még e hónapban bejelenteni tervezett szerkezetátalakítási elképzeléseit.

Az Európai Bizottság arra intett a brüsszeli találkozón, hogy csak olyan nemzeti lépések születhetnek, amelyek összhangban vannak az uniós szabályokkal, azaz megfelelnek az EU állami támogatási szabályainak, és nem torzítják a versenyt az egységes piacon.