Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Csődvédelmet kér a jövő héten a Chrysler

2009.04.23. 22:28
A csődvédelmi eljárás után az új céget a Fiaton kívül az amerikai autóipari szakszervezet, a pénzügyminisztérium és a hitelezők tulajdonolnák.

A Chrysler amerikai autógyártó vállalat valószínűleg már a jövő héten csődvédelmet kér, a pénzügyminisztériumban már folynak az előkészületek - jelentette csütörtökön a The New York Times internetes kiadása.

A pénzügyi tárca elvi megállapodásra jutott a United Automobile Workers autóipari szakszervezettel arról, hogy utóbbi tagjainak nyugdíjai és az egykori dolgozók egészségügyi juttatásai nem kerülnek veszélybe a csődeljárással - írta az újság az intézkedésről közvetlen tudomással bíró forrásokra hivatkozva.

A tervek szerint az olasz Fiat cég és a detroiti vállalat fúziója végbemegy a csődeljárás során.

Az még nyitott kérdés, hogy mi lesz a Chrysler hitelezőivel, akiknek 6,9 milliárd dolláros követelésük van. A kormány legutóbbi ajánlata az volt, hogy a hitelezők minden dollár után 22 centet, összesen 1,5 milliárd dollárt kapnának, és 5 százaléknyi részesedéshez jutnának az újjászervezett vállalatban. A hitelezők képviselői korábban 65 centet (4,5 milliárd dollárt) és 40 százalékos tulajdonhányadot kértek.

A The New York Times szerint valószínűleg egy másik csőd közeli állapotban levő detroiti autógyárra, a General Motorsra is csődeljárás vár, a pénzügyminisztérium ezen is dolgozik.

A Chryslernek eredetileg április 30-i határidőt szabott az Obama-kormány az átszervezésre, a GM pedig június 1-jéig kapott haladékot. A feltételezések szerint a kormány fedezni fogja a Chrysler működési költségeit a csődvédelmi eljárás alatt. A Fiat eredetileg 35 százalékos részesedéshez jutott volna az amerikai gyárban, de ezt később 20 százalékra mérsékelték. Washington jelezte, hogy 6 milliárd dollárig terjedő segítséget nyújt, ha a két cég összeolvad.

A csődvédelmi eljárás után az új céget a Fiaton kívül az amerikai autóipari szakszervezet, a pénzügyminisztérium és a hitelezők tulajdonolnák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?