Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Visszacsinálják az egy dolláros bombaüzletet?

2009.07.21. 14:53
Az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. két vezetője az intenzív keresés ellenére sem tudta eddig továbbadni az egy dollárért szerzett cégét, és nincs hír új gázbeszerzési forrásról sem. 20 nap múlva meghiúsulhat a vállalkozás legnagyobb biznisze, és elveszhet 3 milliárd forint, amit az Emfesz tett le a stratégiai gáztározók 900 millió köbméternyi gázzal való feltöltésére szóló szerződésért. A régi tulajdonos, az ukrán Dimitrij Firtas közben azt szivárogtatja, hogy a kétségbeesett menedzsment már vele egyeztet, így rövid időn belül visszakaphatja a tudta nélkül elpasszolt milliárdos forgalmú kft-t.

„Biztosak vagyunk benne, hogy rövid időn belül visszakapjuk az Emfeszt" - nyilatkozta az osztrák Wirtschafts Blattnak Robert Shetler-Jones, a Dimitrij Firtas ukrán milliárdos vállalkozásait felügyelő GDF (Group Dmitrij Firtas) ügyvezető igazgatója.

Az Emfesz körül az elmúlt hónapokban a német és az orosz sajtóban nyilatkozatháború alakult ki. Robert Shetler-Jones azért beszélt a magyar cég jövőjéről, mert a lap szerint az emfeszes vezérigazgató, Góczi István gazdasági bűncselekménynek próbálta beállítani a Firtas-birodalom gázszállítással kapcsolatos belső elszámolási rendszerét. Shetler-Jones azt állította, hogy Góczi a belső információk kiszivárogtatásával saját üzletét akarta igazolni, amelyben ő és helyettese, Gazda Tamás egy egymás között kötött adásvételi szerződéssel egy dollárért adták el a top50 magyar cégbe tartozó Emfeszt egy tisztázatlan hátterű kis svájci cégnek, a RosGas AG-nek.

A magyar gázvállalat sorsáról az orosz Vedomosztyi is cikket közölt, hozzátéve, hogy a GDF ügyvezető kijelentéseit Góczi cáfolta. Az Emfesz vezérigazgatója, aki az utóbbi hónapokat főként Moszkvában töltötte, a gazdasági újság kérdésére még azt is tagadta, hogy tárgyalás folyna Firtasékkal.

Pedig a Vedemosztyi szerint is logikus végkifejlete lehet az Emfesz-kaland megegyezéses lezárása, mivel Firtas azzal fenyegetőzött, hogy bárki vegye is meg az Emfeszt, beperli. Álláspontja szerint ugyanis a jövőbeni tulajdonos a vétellel elismeri, hogy ő maga bujtotta fel Góczit a cég április 28-án levezényelt eladására, amit Firtas csak átjátszásnak értékel.

A tárgyalásokról szóló hírt az Index kérdésére a Firtas-birodalom budapesti központjában is megerősítették. Knopp András, a GDF egyik vezetője szerint felgyorsíthatja az eseményeket, hogy az orosz Gazprom augusztus elején tartja igazgatósági ülését, és az ott hozott döntések alapjaiban befolyásolhatják az Emfesz sorsát.

A Gazprom hozzáállásának fontosságát egyébként Gócziék is elismerik, és nemcsak a gázbeszerzéseik miatt. Az Emfesz managementje egy június végén tartott sajtóbeszélgetésen leszögezte: ha lesz megállapodás egy új tulajdonossal, azon "mindenképp rajta lesz a Gazprom áldása, még akkor is, ha olyan céggel köttetik meg az üzlet, amelyik égre-földre tagadja, hogy köze van a Gazpromhoz."

Az Emfesznél kedden viszont egyik nyilatkozatra jogosult vezetőt sem sikerült elérni, az igazgatók a héten házon kívül tartózkodnak.

Pedig a managementnek sietnie kell, mert a cégnek már csak 20 napja maradt a stratégiai gáztározók feltöltésének megkezdésére. Az Emfesz a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség pályázatát megnyerve 700 millió köbméter gázra kapott szerződést, amelynek elhelyezését augusztus 15-ig meg kell kezdenie, különben elvész az üzletért letett 2,5 milliárd forint összegű bank garancia, valamint a további 200 millió köbméteres opciós betározásért felajánlott félmilliárd forint is.