Oszkó: Nem kell új IMF-hitelkeret

2009.09.04. 18:40
Magyarország nem tervezi, hogy új hitelcsomagot kérne jövőre a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), hanem a meglévő hitelszerződés meghosszabbítását támogatja, írta a Bloomberg ügynökség Oszkó Péter pénzügyminiszter nyilatkozata alapján.

Az IMF és az EU illetékesei jelenleg vizsgálják a magyar költségvetési politikát. Ennek eredményét szeptember 7-én hozzák nyilvánosságra, írta az ügynökség.

Oszkó Péter elmondta, Magyarország arra kérte a Nemzetközi Valutaalapot, az EU-t és a Világbankot - amelyek tavaly ősszel együttesen 20 milliárd euró (28,5 milliárd dollár) készenléti hitelt hagytak jóvá -, hogy a kölcsönből fel nem használt részleteket az eredeti, 2010. márciusi határidőn túl is le lehessen hívni, ha szükséges.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, a hazai kötvénykibocsátás elegendő ahhoz, hogy finanszírozni lehessen az idei költségvetési hiányt, és ettől függetlenül nemzetközi kötvénykibocsátást is meg lehet fontolni.

A kormány nem növeli idei 3,9 százalékos és a jövő évi 3,8 százalékos GPD-arányos államháztartási hiányra vonatkozó céladatát. Ezek betartása ugyanis Magyarország "alapvető érdeke", idézte az ügynökség a pénzügyminiszter szavait.

Magyarország a készenléti hitelkeretből eddig 14 milliárd eurót hívott le, de a szeptemberben esedékes részletet nem tervezik lehívni, írta a Bloomberg Oszkó Péter nyilatkozata alapján.

Magyarország júliusban 1 milliárd euró (1,4 milliárd dollár) értékű eurókötvényt dobott piacra, ami az első nemzetközi kötvényeladása azóta, hogy az országot elérte a hitelválság.