Stiglitz: Nagyobbak a gondok, mint a válság kirobbanásakor

2009.09.14. 19:10 Módosítva: 2009.09.14. 19:10
Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász szerint ma nagyobbak a gondok az amerikai bankrendszerben, mint a Lehman Brothers bank tavalyi csődje előtt voltak, mert az Obama-kormány nem mert hozzányúlni a bankrendszer szerkezetéhez.

Joseph Stiglitz szerint a válság kirobbanása óta sem sikerült orvosolni az amerikai bankrendszer gondjait, ugyanis az Egyesült Államokban és sok más országban csak még hatalmasabbakká váltak azok a bankok, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy megengedhető lenne bukásuk.  

A neves közgazdász véleménye azt az álláspontot erősíti, amelyet Paul Volcker, az amerikai központi bank, a Fed volt elnöke korábban kifejtett: az Obama-kormánynak meg kellene kurtítani a bankok méretét.

Elemzők rámutatnak: miközben Barack Obama elnök arra törekszik, hogy szorosabb állami ellenőrzés alá vonja a rendszer működése szempontjából kulcsfontosságú bankok működését, nem kényszeríti azokat méretük csökkentésére vagy szerkezetük egyszerűsítésére.

Stiglitz szerint az Obama-kormány politikai megfontolásból nem mer határozottabb változtatásokat követelni a pénzügyi szektorban, és az amerikai pénzügyi ágazatban eddig semmilyen lényegi reform nem történt. A bankok ugyanis e folyamatban ellenérdekeltek.

Úgy látja, hogy a világgazdaság messze van még a kilábalástól, ugyanis az, hogy a gazdaság már nem táncol szakadék szélén, még nem jelenti, hogy a gyengélkedés nem tarhat huzamosabb ideig.

Mindenki egyetért

A Lehman Brothers összeomlásának évfordulóján megjelent szerkesztőségi cikkében a The New York Times is megállapította: a pénzügyi szektor szabályozási reformjának fontos feladatát a kormány még nem hajtotta végre.

Még az Obamával szimpatizáló lap szerint is problémás a kormánynak az a javaslata, hogy a Fed ellenőrizze és szabályozza a rendszerfontosságú intézményeket, mivel a monetáris politikát irányító szövetségi tartalékbank-rendszer működése maga is kockázati tényező.

A USA Today arról ír, hogy a jövőbeni nagyobb kormányzati szabályozás kevesebb profitot fog jelenteni a bankoknak, mivel Washington a jelenleginél nagyobb tőketartalékolást fog számukra előírni, így a bankok kevesebb működőtőkét forgathatnak meg.

Szerintük viszont a Lehman bukása utáni hitelpiaci pánik és befagyás valószínűleg nem ismétlődhet meg, a kormány ugyanis - tanulva a Lehman csődje utáni helyzetből - nem fogja megengedni, hogy a rendszerfontosságú bankok csődbe menjenek.