Soros kutatóintézetet hoz létre 50 millió dollárból

2009.10.27. 17:05
Soros György 50 millió dollárból a CEU-n keresztül egy gazdasági kutatóintézetet hoz létre, amitől a közgazdasági nézetek megújítását reméli a válság tapasztalatai alapján. Budapesten tartott előadásában elmondta, hogy a mostani gazdasági válság egy olyan óriásbuborék kipukkanásának a következménye, amit a korábbi válságok megoldására hozott kormányzati intézkedések csak tovább hízlaltak.

Soros György a Közép-Európai Egyetem (CEU) szervezésében ötnapos előadás-sorozatot tart a Magyar Tudományos Akadémia épületében, ennek második napján a tőkepiacokról beszélt, alkalmazva a hétfőn bemutatott elméleti keretét. Az előadás végén bejelentette, hogy 10 év alatt összesen 50 millió dollárt szán egy gazdasági kutatóintézet létrehozására, aminek a budapesti CEU adhatna otthont.

Az Új Közgazdasági Gondolkodás Intézete (angolul INET) kutatási és oktatási feladatokat is el fog látni, és a közgazdasági gondolkodás megújítását várja tőle, amiben szerepe lehet az őáltala kidolgozott reflexivitási elméletnek. Az intézetet a CEU-n keresztül finanszírozza, hogy ne keltse azt a látszatot, hogy a saját elméletét akarja kidolgoztatni a kutatókkal.

Soros szerint le kell számolni azzal a harminc éve uralkodó nézettel, hogy a piacok hatékonyan szabályozzák magukat, hiszen megfelelő szabályozás nélkül pénzügyi buborékok alakulnak ki, amik kipukkanásukkor válságot okoznak. A pénzügyi piacok nem csak követik a reálgazdasági trendeket, hanem vissza is hatnak rájuk, így egy pénzügyi válság a reálgazdaságban is visszaesést okoz.

Szerinte a mostani válság olyan, mint egy százévente előforduló vihar. Így, bár az elmúlt évtizedekben előforduló kisebb válságok kezelése során a kormányok szereztek egyfajta rutint, azok kezelési módja most nem alkalmazható. A kis válságokat okozó buborékokkal párhuzamosan növekedett húsz éven keresztül egy szuperbuborék, a hitelállomány óriásira duzzadt a világban, és most ez durrant ki. A kormányok a korábbi válságok kezelése során gazdaságélénkítő eszközöket alkalmaztak, és ezzel is hozzájárultak a pénzügyi lufi növekedéséhez, így még súlyosabbá téve a mostani helyzetet.

Bár a pénzügyi szakember szerint a helyzet kezd normalizálódni, a szereplők megnyugszanak, az inflációtól való félelem hosszabb távon stagnálásba taszíthatja a világgazdaságot, mert a megnövekvő kamatok visszafogják a gazdasági növekedést.