Albert, Lipót
2 °C
12 °C

ÁSZ: Javítani kell a versenyképességünket

2009.11.15. 08:31
Javítani kell Magyarország versenyképességét, ennek során az államnak az üzleti környezetre, az adózásra, az infrastruktúrára, az oktatásra, a kutatás-fejlesztésre és az emberi erőforrásokra kell összpontosítania a figyelmét - derül ki az Állami Számvevőszék Kutató Intézetének friss tanulmányából.

A tanulmány rámutat: az ezeken a területeken alkalmazott közvetlen támogatások gyakran a versenyfeltételek torzításához vezetnek, ezért célszerű azok nagy részét közvetett, piaci orientációjú támogatásokkal felváltani.

Az ÁSZ szerint "sürgősen meg kell változtatni azt a helyzetet, hogy a vállalatok a közszférát a gazdaság eredményes működését nagymértékben akadályozó tényezőnek tekintsék". Ezt részben az adóterhek csökkentésével, az adózás szolgáltató jellegének növelésével, az adminisztrációs terhek csökkentésével, valamint egy stabil üzletszabályozási környezettel lehetne elérni. Fontos emellett a feketegazdaság és a korrupció mielőbbi csökkentése – emeli ki a tanulmány.

A magyar gazdaság jelenlegi állapota nem egy rövid időszak alatt,  hirtelen kialakult válsághelyzet, hanem hosszabb időszakon át tartó kedvezőtlen folyamatok, felhalmozott feszültségek következménye – állítják a szerzők.

Sok a mikrovállalkozás

A tanulmány külön kitér arra, hogy a külföldi tőke meghatározó szerepet játszott a magyar export dinamikus emelkedésében. 2007 végén a vállalatok teljes nettó árbevételének több mint felét és a magyar export több mint háromnegyedét külföldi tulajdonú vállalatok állították elő. A külföldi tőke ilyen jellegű szerepvállalásának köszönhetően megvalósult az exportorientált gazdasági növekedés is, azonban a magyar export importtartalma magas, a kivitelhez kapcsolódó hazai hozzáadott érték viszont alacsony maradt.

A tanulmány kiemeli: a magyar export bruttó értéke úgy érte el, majd haladta meg a bruttó hazai termék (GDP) 70 százalékát, hogy a Magyarországon előállított hozzáadott érték, és az ehhez kapcsolódó foglalkoztatás alacsony. Ezenkívül a külföldi beruházások jelentős része is csak viszonylag kevés munkahelyet teremtett, mivel a beruházások jelentős része magas technikai-technológiai színvonalon valósult meg.

Magyarországon a foglalkoztatás ugyanakkor nagy arányban a mikrovállalkozásokban valósul meg, és jelentős részük nem is akar kilépni az önfoglalkoztató státuszból. Az ÁSZKut tanulmánya szerint a következő évek gazdaságpolitikájának a magyar gazdaság fejlődését legerőteljesebben meghatározó pontja az, miként lehet úgy megtartani a külföldi működő tőke reális mértékű bevonását, hogy ez a folyamat megerősítse a kis- és középvállalati szektort.

Pazarló támogatások

Az államháztartási reformok paradoxonja, hogy az állam kiüresedéséhez és teljesítményének csökkenéséhez képest jelentős maradt az államháztartás terjedelme. Az ÁSZ tanulmánya ennek kapcsán rámutat: a gazdasági szféra túl nagy összegeket kap vissza a központi költségvetésből, és a nyújtott támogatások összehangolatlanok és pazarlóak, ezenkívül a közbeszerzések költségszintje indokolatlanul magas. Szintén problémát jelent, hogy a jóléti rendszerek korszerűsítése helyett újabb és újabb, összességében fenntarthatatlan elemek jelentek meg a rendszerben.

A politikai pártok együttműködésének hiánya miatt az egyik kormány által megkezdett változtatásokat a következő kormány negligálja, így a reformok félbeszakadtak, vagy megrekedtek a felszínen. A számvevőszéki kutatók szerint a magyar állam legfontosabb feladata az, hogy az országot egy olyan új fejlődési pályára állítsa, amely gazdasági, társadalmi és ökológiai szempontból egyaránt fenntartható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?