Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Putyin korrigálná a gázszállítási megállapodást Ukrajnával

2009.11.20. 01:23
Vlagyimir Putyin és Julija Timosenko megállapodott Jaltában arról, hogy Oroszország és Ukrajna a kétoldalú gázszerződéseket korrigálja, és az oroszok nem követelik a bírságot, amiért az ukránok kevesebb gázt vettek.

Oroszország és Ukrajna korrigálja a kétoldalú gázszállítási szerződéseket - mondta Vlagyimir Putyin pénteken hajnalban Jaltában Julija Timosenko ukrán kormányfővel folytatott megbeszélése után, és reményének adott hangot, hogy a szilveszter idén problémák nélkül telik el.

Kérdésre válaszolva Putyin azt is újra leszögezte: a fennálló szerződésben foglaltak ellenére, Oroszország nem fogja megkövetelni a bírságot, amelyet azért kellene fizetnie Ukrajnának, mert a szerződésben foglalt minimális mennyiségnél kevesebb gázt vett át az év során.

Hangsúlyozta ugyan, hogy a Gazprom többi szerződésében is szerepel ez a pont, de azt mondta, tekintettel a két ország közötti különleges kapcsolatokra e pont teljesítésétől az orosz fél eltekint, s annak érdekében, hogy ez a probléma ne ismétlődjön meg, a felek megállapodtak, hogy a jövő évre nézve csökkentik a szerződésben szereplő minimális mennyiséget.

Mind Putyin, mind Julija Timosenko elmondta, hogy az ukrajnai vezetékrendszeren átszivattyúzott gáz tranzitdíja a fennálló szerződés értelmében jövőre jelentősen megemelkedik: Putyin szerint az emelkedés 60 százalékot tesz ki, Timosenko azt hangsúlyozta, hogy a továbbiakban Ukrajna piaci árat kap a tranzitért.

Az orosz kormányfő egyben megerősítette, hogy Ukrajna az év folyamán pontosan fizetett a gázért.

Elégedetten szólt a két kormány együttműködésének alakulásáról. "Számunkra kényelmes Timosenko kormányával dolgozni. Amióta ez az együttműködés fennáll, a kétoldalú kapcsolatok stabilabbakká váltak és megerősödtek" - mondta Putyin. Egyben értetlenségének adott hangot Viktor Juscsenko elnök álláspontjának alakulásával kapcsolatban: elmondta, hogy amikor még államfőként tárgyalt Juscsenkóval, az piaci viszonyok bevezetését követelte a gázszállítások terén, mivel ezt tekintette a függetlenség egyik mutatójának. "Most, amikor ezt elértük, váratlannak minősíti ezt. A 180 fokos fordulat legalábbis furcsa" - mondta Putyin.

A Független Államok Közössége (FÁK) kormányfői értekezletének keretében tartott orosz-ukrán gazdasági kormányközi vegyes bizottság és a Putyin-Timosenko találkozó előestéjén, csütörtökön hajnalban Juscsenko a honlapján Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek címzett nyílt levelet tett közzé, amelyben követelte a fennálló gázszállítási szerződés sürgős átdolgozását.

Januárban Julija Timosenko írta alá a tíz évre szóló szerződést, amely véget vetett az európai gázszállítások leállásával járó, több hetes orosz-ukrán gázháborúnak. A viszályt az váltotta ki, hogy Ukrajna elsősorban a Juscsenko és Timosenko közötti belpolitikai harc miatt nem fizetett idejében a kapott gázért. Juscsenko kezdettől támadta az új szerződést, amely egyebek között kiiktatta a szállítási sémából a 2004-ben az ő kérésére bekerült közvetítőket, köztük a RusUkrEnergót.

A Juscsenko nyílt levelében foglaltakat Szergej Prihogyko, Medvegyev elnök tanácsadója csütörtökön este határozottan visszautasította azzal, hogy Európa energiabiztonsága nem függhet ukrán politikusok személyes ambícióitól, s a levél felér egy politikai zsarolással. Úgy vélte, a levél az ukrajnai belpolitikával függ össze, s ebben Moszkva nem kíván részt venni.

Timosenko Juscsenko egyik fő ellenfeleként indul a januári elnökválasztáson, s Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön este kijelentette: a választásokat illetően Oroszország fő szempontja, hogy az új elnök szerződésképes legyen, továbbá hogy jószomszédi politikát folytasson Oroszországgal szemben.