Ödön
2 °C
11 °C

Tovább gyengültek a részvények a héten

2009.11.29. 08:32
Folytatódott a részvények gyengülése az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsde részvényindexe, a BUX 320 ponttal, 1,56 százalékkal csökkent, 20.267 ponton zárt pénteken.

Az index az előző héten 4,13 százalékkal esett a korábbi hetek emelkedését követően. A hét első kereskedési napját még 2,5 százalékos emelkedéssel zárta a BÉT. A következő két napon már az amerikai Hálaadás Napjára készülve a forgalom volumenét tekintve Európában is óvatosak maradtak a befektetők, és az amerikai kereskedési szünnapok előtti pozíciózárások miatt általában gyengültek a részvények.

Csütörtökön bizalmi válság rázta meg a tőzsdéket és a devizapiacokat a Dubai World fizetési nehézségeinek hírére, a közel-keleti emirátus ugyanis fél évi hitelezői türelmet kért legnagyobb állami vállalata számára. A bejelentésre a nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön hét hónap óta  százalékban számítva a legnagyobb napi csökkenéssel zártak, és elsősorban a banki papírok árfolyam zuhant. A BUX aznap 2,5 százalékot, az OTP 4 százalékot esett. Pénteken a mínuszos nyitások után már fölfelé korrigáltak a részvénypiacok, így a BÉT is enyhe emelkedéssel zárt.

A hetet mindegyik vezető részvény veszteséggel zárta. Az OTP részvények ára 2,46 százalékkal 5.316 forintra csökkent. A Mol 0,35 százalékkal 15.550 forintra gyengült. A Magyar Telekom árfolyama 3,2 százalékkal 726 forintra esett. A Richter 0,37 százalékkal gyengült, 40.650 forintos árfolyamon fejezte be a hetet. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama egy hét alatt 1,51 százalékkal csökkent, 18.650 forintra. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 29 ponttal, 1,47 százalékkal csökkent, 1.941 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma a héten 99,5 milliárd forintot ért el, míg az előző héten 79,9 milliárd forint értékben születtek üzletek. Az összforgalom 76 százalékát az OTP részvények adásvétele adta, a Mol 8,6 százalékkal, a Richter 5,6 százalékkal, a Magyar Telekom pedig közel 3 százalékkal részesedett a teljes forgalomból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?