Ötmilliárdot spórol a MÁV az áramon

2009.12.13. 13:45 Módosítva: 2009.12.13. 14:38
Több mint ötmilliárd forintot takarít meg a MÁV-csoport jövőre a villamosenergia-beszerzésen, a közbeszerzési eljárás megfelelő időzítésének köszönhetően.

Jelentős összeget spórolhat meg a MÁV az áramon, derül ki a társaság vasárnapi közleményéből. A MÁV a közelmúltban írta alá a szerződést a 2010. évi kis-, közép-, és nagyfeszültségű áramellátásáról. A közbeszerzési eljárás két győztese a Magyar Áramszolgáltató Kft. és az E.ON Energiaszolgáltató Kft.

A MÁV-csoport jövő évi teljes villamosenergia-költsége körülbelül 21 milliárd forint lesz, szemben az idénre várható 26 milliárd forinttal.

A két nemzetközi nyilvános közbeszerzési eljárásban 3-3 áramkereskedő tett ajánlatot. A pályázatok elbírálásának szempontja a legalacsonyabb ár volt. A MÁV 2005 óta szerez be villamos energiát a szabadpiacról. A mostani szerződések 2010. január 1-jétől az év végéig biztosítják a vállalat áramellátását.

Nagyobb feszültség, nagyobb spórolás

A kis- és középfeszültségű villamosenergia-közbeszerzéssel a vasúttársaság a következő évben több mint 700 millió forintot takaríthat meg a 2009. évi árambeszerzés költségeihez képest. Ehhez viszonyítva jövőre átlagosan 33 százalékkal kell kevesebbet fizetnie 1 kilowattóra villamos energiáért.

Az ennél egy nagyságrenddel nagyobb értéket képviselő nagyfeszültségű villamos energia beszerzésére kiírt pályázatra három áramkereskedő adta be ajánlatát. Az éves szinten 750 gigawattóra villamosenergia-mennyiséget a vontatási alállomások és a MÁV budapesti nagy állomásait ellátó csatlakozási pontok használják fel. A MÁV a 41 nagyfeszültségű csatlakozási pontot hat csoportra osztotta. Ebből hármat a Magyar Áramszolgáltató Kft., hármat pedig az E.ON Energiaszolgáltató Kft. nyert meg.

Összevont áron számítva a nagyfeszültségű közbeszerzéssel a vasúttársaság a 2009. évi árambeszerzés költségeihez képest 2010-ben több mint 4,5 milliárd forinttal fog kevesebbet költeni. Ezzel az idei árakhoz képest jövőre átlagosan 26,6 százalékkal lesz olcsóbb 1 kilowattóra nagyfeszültségű villamos energia.