Emőke
4 °C
20 °C

Se nyugdíj-, se béremelés Romániában

2009.12.24. 13:46
Romániában befagyasztják a következő évre a nyugdíjakat, a közalkalmazotti bérek közül pedig csak a legalacsonyabbak emelkednek - áll a parlament elé terjesztett 2010-es költségvetés-tervezetben, ami több megszorító intézkedést is tartalmaz.

A szerdán parlament által megszavazott román kabinet szinte azonnal munkának látott, és parlament elé terjesztette a 2010-es költségvetést, amiről azt remélik, hogy legkésőbb január 16-ig a törvényhozói testület is elfogadja. A büdzsé elfogadása azért sürgős Romániának, mert ettől függ a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött készenléti hitelmegállapodás további sorsa.

Traian Basescu román államfő szerint amennyiben az ütemterv szerint halad a költségvetés elfogadása, minden esély megvan arra, hogy az IMF február 17-én egyszerre utalja át Romániának a készenléti hitelmegállapodás 1,5 milliárd euró értékű harmadik, illetve 830 millió euró értékű negyedik részletét. Az összesen 2,3 milliárd eurónak a felét a Román Nemzeti Banknak utalják, a másik felét a pénzügyminisztérium kapja meg, hogy finanszírozza az államháztartási hiányt

A parlament elé terjesztett tervezet a nyugdíjakra és a közalkalmazotti bérekre vonatkozó döntés mellett előírja azt is, hogy az állami alkalmazottak egész évben nem részesülhetnek az úgynevezett ebéd- és ajándékjegyekben valamint az üdülési csekkekben, amit előző években jövedelem-kiegészítésként biztosítottak a közalkalmazottaknak. A kormány a gazdasági válsággal és a bevételek megcsappanásával indokolta az intézkedést.

A 2010-,es román költségvetés-tervezet 1,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 3,7 százalékos inflációval és a bruttó nemzeti termékhez viszonyított 5,9 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!