Aukción ad el egymilliárd köbméter földgázt az E.ON

2010.01.24. 08:22
Március 4-én 1,075 milliárd köbméter földgázt értékesít az E.ON Földgáz Trade Zrt. az Európai Unió előírásának megfelelően aukción - nyilatkozta Kutas István, az E.ON Hungária médiakapcsolati és PR vezetője.

Az érdeklődést mutatja, hogy a lehetséges ajánlattevőknek szóló, január 19-én tartott konferencián 21 földgázkereskedő regisztráltatta magát. Kutas István közlése szerint az idei árverésen a tavalyinál is alacsonyabb lesz az induló ár. A 2009. március 6-án megtartott aukción a kikiáltási ár szintén nem érte el E.ON Földgáz Trade súlyozott beszerzési átlagárát. Azon az aukción hét fordulót követően összesen 1,1 milliárd köbméter földgázt adott el az E.ON Földgáz Trade. A tényleges eladási árat nem közölték.

A szerződéseket az eddigiekhez hasonlóan két gázévre, 2010. július elsejei hatállyal köti meg az E.ON Földgáz Trade. A megvásárolt földgáz 26 százalékát az osztrák-magyar határon, 74 százalékát az ukrán-magyar határon, a beregdaróci betáplálási ponton vehetik át a kereskedők.

Kutas István emlékeztetett arra, hogy a kötelező értékesítést az Európai Bizottság írta elő az E.ON Ruhrgas International AG számára, amikor a vállalat megvásárolta a Mol Nyrt. gáz-nagykereskedő cégét. Ennek gázprogramnak (gas reaease) a keretében az E.ON Földgáz Trade Zrt.-nek 2006 és 2013 között minden évben egymilliárd köbméter gázt kell online aukcióra bocsátania.

Az előírás szerint az aukcióról visszamaradt gáz egyharmadát a következő három évben, hasonló módon, ismét fel kell kínálni eladásra. Az Európai Bizottság előírásainak betartását független megbízott felügyeli.