A cseh kormány csak a nyugdíjasokon nem spórolna

2010.01.25. 19:21
A cseh kormány az euró bevezetése érdekében 2010-es szinten befagyasztaná a társadalombiztosítási kiadásokat, nem emelkednének a bérek az állami szférában, és megadóztatnák a politikusok eddig adómentes járulékait is. A nyugdíjak viszont nőhetnének.

A cseh kormány olyan átfogó pénzügyi javaslat-csomagot készít elő, amely lehetővé teszi, hogy 2013-ban vagy 2014-ben a bruttó hazai termék (GDP) három százaléka alá csökkenjen az ország költségvetési hiánya - jelentette be Eduard Janota cseh pénzügyminiszter a kormány hétfői ülése után Prágában.

A konvergencia, s egyben takarékossági program elfogadását azonban február elejére halasztotta a Jan Fischer vezette cseh szakértői kabinet. A javasolt intézkedés-csomagban a pénzügyminiszter a következő négy évben a nyugdíjakat kivéve gyakorlatilag az összes társadalombiztosítási kiadást befagyasztaná a 2010-es szinten. A következő években nem emelkednének a bérek az állami szférában, s az alkotmányos tényezők, tehát a legfelsőbb politikusok, eddig adómentes járulékait is megadóztatná. Az állami adminisztráció, közigazgatás kiadásait évente 30 milliárd koronával kellene csökkenteni. Ugyanakkor az évente 1,7 millió koronánál többet keresők jövedelmi adóját az említett szint felett a jelenlegi általános 15 százalékról 25 százalékra emelnék. A tervek között a fogyasztási adó emelése, és néhány más intézkedés is szerepel.

A maastrichti kritériumok alapján egy ország csak akkor vezetheti be az eurót, ha a költségvetési hiánya nem haladja meg a GDP három százalékát.

Csehországnak jelenleg nincs konkrét tervezett dátuma az euró bevezetésére. Korábban 2010-ről, később 2012-ről beszéltek, de miután a cseh költségvetés hiánya emelkedni kezdett a Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány úgy döntött, hogy semmiféle hivatalosnak számítható euróbevezetési dátumot nem tűz ki.

Janota szerint a várhatóan májusban sorra kerülő képviselőházi választás után felálló új kormány feladata lesz, hogy a Fischer-kabinet által elfogadott, illetve körvonalazott intézkedéseket valóra váltsa.

A gazdasági válság következtében a cseh költségvetési hiány jelenleg a GDP 6,6-7 százaléka között mozog.

A mérvadó politikai pártok nem egységesek annak megítélésében, hogy mennyire van szükség az újabb szigorú takarékossági intézkedésekre. A választás legnagyobb esélyese, a Cseh Szociáldemokrata Párt a gazdagabb rétegek megadóztatásával, és általában adóemeléssel oldaná meg a költségvetési gondokat. Hasonló a kommunisták és a kereszténydemokraták koncepciója is. A jobboldali Polgári Demokratikus Párt ugyanakkor a megszorítások híve. A párt szerint a jövőben törvénybe kellene iktatni, hogy az országnak nem lehet hiányos költségvetési terve.