A civilek a kétes sávolyi projekt sokmilliárdos állami támogatásának fölfüggesztését akarják

2010.02.24. 18:45 Módosítva: 2010.02.24. 18:45
Három korrupcióellenes civil szervezet a miniszterelnök beavatkozását kéri, hogy a Balatonring beruházása ne kapjon meg 35 milliárd forint közpénzt.

Nyílt levélben fordult Bajnai Gordonhoz a K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország. A három szervezet a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által a Sávoly Motorcentrum Kft. részére nyújtandó 15,3 milliárd forint összegű kölcsönre és a mintegy 20 milliárd forint költségvetési támogatásra vonatkozó szerződéskötés és a kapcsolódó kifizetések felfüggesztését kéri.

A beruházás alapját egy a KPMG tanácsadó cég által készített megvalósíthatósági tanulmány jelenti, amelynek a nyilvánosságra hozatalát mind az MFB, mind a Kormány megtagadta. A tanulmány ugyan titkos, de a rendelkezésre álló adatokból az tűnik ki, hogy az állami támogatás és hitel mértéke nem áll arányban a bevételekkel, az esetleges nyereségből történő közvetlen részesedés pedig messze elmarad az állam által felvállalt kockázattól. A közvetlen támogatás mellett az állam vállalta a versenyrendezés jogdíjának fizetését is, melynek jelenleg évi 1,5milliárd forintos összege jelentősen emelkedhet is a jövőben. Az is kétséges, hogy a beruházásnak köszönhető adóbevételek a licencdíj mértékét elérik-e egyáltalán, ugyanis az állami szerepvállalás mellett felhozható fő érvek tekintetében teljes a bizonytalanság.

A beruházás megkérdőjelezhető gazdasági ésszerűségén túl további aggodalomra ad okot, hogy a projekt menedzsmentjévelmegbízott Grupo Milton csoport esetében a közpénzből nyújtott hitel visszafizetése, megtérülése mennyiben reális, mivel a cég tulajdonosa csalás és közokirat-hamisítás bűntettéért jogerősen elítélt személy, aki azóta a büntetett előélet hátrányai alól már mentesült.

Mivel a kölcsönről és a támogatásról a Kormány döntött, ezért a Kormánynak van arra lehetősége, hogy a beruházás kockázatával kapcsolatos aggályokat a megvalósíthatósági tanulmány haladéktalan nyilvánosságra hozatalával eloszlassa és egyidejűleg a szerződéskötést és a kifizetéseket felfüggessze.

Egy neve elhallgatását kérő, a sávolyi beruházóhoz közeli informátor az MTI-vel szerdán közölte, a Grupo Milton a beruházás előkészítésében vett részt, ahhoz már nincs semmi köze. A Grupo tulajdonosa volt azoknak a földeknek, amelyek a beruházó tulajdonába kerültek, a projekt megvalósításának alapjául szolgálva. A hitelt a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. kapja, amelynek tulajdonosa a részben Sedesa-érdekeltségű Worldwide Circuit Managment SL., és amelyben nincs semmiféle érdekeltsége és szerepe a Grupo Milton csoportnak.