Szlovákia is használhatja a Tokaj nevet

2010.03.04. 20:52
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) érte el az EU-nál, hogy használhassák a Tokaj nevet.

"A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) Ján Slaby államtitkár révén minden szükséges lépést megtett annak érdekében, hogy a márkavédjegyek elektronikus jegyzékében (CHOP) Szlovákiából a Tokaji Szőlészeti Térség (Tokajská vinohradnícka oblast) is szerepeljen" - közölte Peter Palus, az SNS szóvivője a SITA hírügynökséggel csütörtökön.

Tokaj háború

Az ügy Szlovákiában az után került újra az érdeklődés középpontjába, hogy Magyarország Tokajra változtatta a Tokaji bor elnevezést, azt 2009 júliusában bejegyeztette, és az Európai Bizottság mindezt jóváhagyta. 
A szlovák fél azt állítja: Budapest önkényesen járt el, mert a felek megegyeztek abban, hogy minden változást előre megvitatnak és egyeztetnek. A magyarok az Európai Bizottságnál is kérvényezték a változást, az EB ezt elfogadta, és 2009. december 1-jén közzétette. Szlovákia már 2009 márciusában kérte, hogy a Tokaj megnevezést szlovák részről vegye fel a bizottság a jegyzékbe, de Pozsony kérése akkor elutasításra talált.

A szlovák földművelési minisztérium a magyar védjegy jóváhagyását kifogásolta az EU földművelési és vidékfejlesztési biztosánál, levelet küldött Mariann Fischer Boel EU-biztosnak, segítségét kérve Pozsony számára.

Ján Slaby államtitkár azután Brüsszelben tárgyalt az EU földművelési és vidékfejlesztési bizottságával.  "Elegendő elvi és tárgyi bizonyítékot hoztunk fel, így aztán kemény és hosszan tartó tárgyalások után sikerült pozitív eredményt elérnünk" – ismertette a tárgyalások eredményét Palus. A változásra az idén februárban került sor. "Elégtétel számunkra, hogy a változást ugyanazzal az időponttal ismerték el, mint a magyarokét – tehát 2009. augusztus 1-jével" - jegyezte meg.