Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Felvonultak a pátyi golffalu ellen

2010.03.23. 20:14
Pátyi lakosok tüntettek a budapesti spanyol nagykövetségnél a spanyol Grupo Milton cég golffalu beruházása ellen. A falu önkormányzati testülete szerdai ülésén dönt a beruházás megkezdését jelentő jelzáloghitel-szerződés elfogadásáról és a településfejlesztési szerződésről

Ötven pátyi lakos demonstrált a budapesti spanyol nagykövetség előtt kedd délután a Pátyra tervezett golffalu megépítése ellen tiltakozva. A beruházást a spanyol Grupo Milton cég szeretné megvalósítani a településen.

A Páty Nem Eladó Civil Összefogás által rendezett tüntetésen Tollner József független pátyi önkormányzati képviselő petíciót olvasott fel az egybegyűltek előtt, amelyben a tervezett beruházás környezetre és helyi lakosságra gyakorolt káros hatásait sorolta fel. Attól tartanak, hogy a golffalu megvalósulásával megduplázódna a falu lakossága, és a beruházás káros hatással volna a természetre. A petíció nevesítette a spanyol Grupo Milton építőipari cégcsoportot, amely a civilek szerint nem rendelkezik referenciákkal.

A befektetéssel kapcsolatba hozható még egy cég, a Sedesa csoport, amely legutóbb Sávolyon szeretett volna MotoGP pályát építeni. "Ugyanez a cégcsoport Páty közigazgatási területén, Telki közvetlen szomszédságában óriási golf-lakóparkot tervez - a szántóföldek átminősítése már megtörtént" - mondta az egybegyűltek előtt Tollner. Mint a tüntetésen hangsúlyozta, aggasztó, hogy a korrupciótól terhelt spanyol ingatlanfejlesztési módszert exportálják.

Tollner József kifejtette, hogy az önkormányzati testület szerdai ülésén dönt a beruházás megkezdését jelentő jelzáloghitel-szerződés elfogadásáról és a településfejlesztési szerződésről. A képviselő azt reméli, hogy - mivel eddig három ügyvéd is kifogásolhatónak találta a szerződést - a képviselő-testület nem tudja ügyvéddel ellenjegyeztetni a kérdéses dokumentumot.

A petíciót egy cserép virág kíséretében - bár a spanyol nagykövetnek címezték - csak a nagykövetség egyik biztonsági alkalmazottjának sikerült átadni.

A Pest megyei Pátyra tervezett golfpálya-beruházás ügyében február 14-én népszavazást tartottak a településen, a helyi referendum azonban érvénytelen volt. Ezek után a pátyi képviselőtestület február 22-én megszavazta a fejlesztési terv grandiózusabb változatát, vagyis a helyi szabályozási terv módosításával szabaddá vált az út a spanyol beruházás előtt. Ez az új szabályozás március 31-én lép hatályba, ha az ügyvédi ellenjegyzés megtörténik és a településfejlesztési tervet is elfogadják.

Az ügyben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is megszólalt. Fülöp Sándor ombudsman korábban azt mondta, hogy a pátyi golffaluval kapcsolatos önkormányzati rendelet több sebből vérzik. Az ombudsmani vizsgálat kimondja: a projekt szemben áll a budapesti agglomerációról szóló törvénnyel, és sérti az emberek egészséges környezethez való jogát.