Ismét gazdagszanak a brit szupergazdagok

2010.04.24. 23:51
Kezdik kiheverni a 2008-2009-es krach idején elszenvedett veszteségeiket a brit gazdagok leggazdagabbjai, akiknek vagyona az elmúlt évben rekordütemben gyarapodott.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év áprilisában összeállítja listáját - Rich List - a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról.

A vasárnap megjelenő - egyes részleteiben már szombat este ismertetett - 2010-es összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona a tavalyi listán szereplő 258,27 milliárd fontról (75 ezer milliárd forintról) több mint 77 milliárd fonttal 335,5 milliárd fontra (97 ezer milliárd forintra) emelkedett.

Ez 29,9 százalékos bővülés egy év alatt; a brit gazdagok felső ezrének ilyen mértékű vagyongyarapodására a Rich List 22 éves történetében még nem volt példa.

Az idei rekordgazdagodás a szupergazdagok előző évi rekordszegényedését követi. A The Sunday Times tavalyi rangsora még azt mutatta ki, hogy a leggazdagabb ezer brit összvagyona az előző évi 412,8 milliárd fonthoz képest majdnem 38 százalékot zuhant a pénzügyi válságot kísérő tőzsdei és ingatlanpiaci árfolyam-összeomlások miatt. A gazdagok ilyen mértékű, egyetlen év alatt elszenvedett vagyonvesztésére a Rich List történetében szintén nem volt példa korábban.

A zökkenő azonban a jelek szerint átmenetinek bizonyult. A Rich List 2010-ből kiderül, hogy nem csupán a leggazdagabbak vagyona, de száma is nőtt: a tavalyi listán még 43 milliárdos volt, az idein már 53.

A lista legfelső százas mezőnyének összvagyona egy évvel ezelőtt épphogy meghaladta a 131 milliárd fontot - ez a teljes Rich List vagyontömegének 50,8 százaléka volt -, az idén azonban a száz leggazdagabb már összesen 182,8 milliárd fontot tudhat magáénak, ami az ezres csapat összvagyonának 54,5 százaléka.

A listát az idén is a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal vezeti. A mágnás cége, a Kelet-Európában is gyárakat működtető Arcelor Mittal a világ első számú acélgyártó csoportja; a világpiac 10 százaléka az övé.

Mittal vagyonát a Rich List 2010 összeállítói 22,45 milliárd fontra teszik; ez több mint a kétszerese a tavaly becsült összegnek. A megugrást a cégcsoport tőzsdei tőkeértékének meredek növekedésével magyarázzák a The Sunday Times szakértői.

Lakshmi Mittal az idei Rich List kimutatása szerint ismét - egymás után immár hatodszor - maga mögé utasította a korábbi leggazdagabb "britet", a Londonban élő orosz Roman Abramovics olajoligarchát, a Chelsea labdarúgó klub 43 éves tulajdonosát, méghozzá több utcahosszal.

Abramovics vagyona ugyanis az idei lista szerint mindössze 6 százalékkal gyarapodott, a tavalyi hétmilliárd fontról 7,4 milliárd fontra.
Az exkluzív klubnak az elmúlt két év pénzügyi válságával együtt is az aranykort jelentette a brit baloldali kormányzás eddigi 13 éve.

A Munkáspárt hatalomra kerülésének esztendejében, 1997-ben a felső ezer összvagyona "mindössze" 98,99 milliárd font volt; az idei ezres listán kimutatott 335,5 milliárd fontos összvagyon azóta 239 százalékos vagyongyarapodásnak felel meg.