Az áram beszerzési ára csak harmada a végfelhasználóinak

2010.04.25. 10:06
Az áram kilowattóránként 48 forint körüli árában mindössze 16,12 forintot tett ki 2010 első negyedévében a szolgáltatók átlagos beszerzési ára - derül ki a Magyar Energia Hivatal közleményéből. Ebbbe az átlagárba nem számították bele a kötelező átvétel alá eső áram beszerzési árát, és nincs benne a rendszerhasználati díj, az áfa, az árrés és más rárakodó díj sem.

Az energiahivatal hangsúlyozza, hogy a tényleges piaci vásárlási árból nem állapítható meg, hogy az egyetemes szolgáltatók az év első három hónapjában elérték vagy túllépték-e a jogszabályban meghatározott árrést. A jogszabály szerint az árrés átlagos értéke 2010-ben kilowattóránként 1,98 forint lehet.

Az áram,  mint termék többféle, így a beszerzési ára is különböző. A 24 órára szóló megrendelés, az úgynevezett zsinórtermék a legolcsóbb, a csúcsidőszakban pedig a legdrágább az áram. Az eltérő fogyasztási szerkezet miatt eltérőek a szolgáltatók beszerzési árai.

2009-ben az egyetemes szolgáltatóknál összesen 957 millió forinttal nagyobb volt az árrés, mint amit a jogszabály megengedett. A többletet a szolgáltatók végfelhasználói árában számolják el, ami kilowattóránként átlagosan hat fillérrel mérsékli a végfelhasználói árat.


Az árrést éves szinten a felhasznált mennyiség alapján tudja  összegezni az energiahivatal. Az átlagos árrés végleges mértéke csak az adott évet követően válik ismertté, ezért az árszabályozás lehetőséget ad arra, hogy a hivatal a többletet vagy a hiányt utólag ilyen módon kezelje.

Szakértők szerint az áram végfelhasználói ára annak függvényében emelkedhet az elkövetkező időkben, hogy mennyi a kötelező átvétel alá eső - és a piacinál jóval drágább - kötelező átvételű áram mennyisége.