Csak gyógyszerből, ételből nem vennénk hamisat

MTI/Index
2010.07.14. 17:56
2010-ben csökkent a magyarok közt a hamisított termékek népszerűsége, de még mindig vannak bőven, akik szerint ezeket gyártani sem bűncselekmény.

A magyarok kevesésbé hajlandóak hamisított termékeket vásárolni az idén, mint 2009-ben.  A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) felmérése alapján például tavaly még csak a lakosság 32 százaléka utasította el a hamis ruházati árukat, 2010-ben azonban ennek a számnak már közel a duplája.

A felmérés szerint a magyarok 8-9 százaléka nem törődik az áruk származásával, ha illatszerekről, másolt dvd-ékről, vagy illegálisan letöltött számítógépes programokról van szó. 2009-ben ez még néhány százalékkal több embert nem érdekelt.  A legóvatosabbak élelmiszerek és gyógyszerek vásárlása esetén vagyunk, ezekből 2010-ben a lakosság alig egy százaléka fogadná el a hamis terméket.

Az, hogy ki mennyire nyitott a nem eredeti márkájú áruk vásárlására, függ a kortól és a lakóhelytől is. A budapestiek és a közép-magyarországi régióban élők inkább hajlamosak hamis árut vásárolni, viszont az idősek utasítják el többnyire a nem eredeti termékeket.

2010-re 5 százalékkal csökkent azoknak az aránya, akik azt vallják, hogy a hamis legalább ugyanolyan jó minőségű, mint a márkás holmi. Míg tavaly a magyarok kétharmada, addig idén már a 76 százaléka  véli úgy, hogy a hamisítványok veszélyeztetik az egészséget.

Tíz emberből heten szigorúbban büntetnék a hamisítókat, mivel szerintük ők erősítik a szervezett bűnözést is. Azonban a magyarok több, mint egynegyede 2010-ben sem gondolja bűncselekménynek a hamisított termékek előállítását.