Leminősítették az ír csodát

2010.07.19. 10:55 Módosítva: 2010.07.19. 10:56
Leminősítette hétfőn Írország kormánykötvény-adósi osztályzatát a Moody's az euróövezeti tagország romló gazdasági kilátásaira hivatkozva.

A Moody's "Aa1"-ről "Aa2"-re módosította Írország szuverén adóskockázati besorolását. Az alig több mint egy éve még a legjobb Aaa minősítéssel rendelkező gazdaság most a lehető legjobbnál két szinttel rosszabb osztályzatot kapott.

A mai leminősítés leginkább annak köszönhető, hogy az ír kormány gazdasági ereje fokozatosan, de jelentősen csökkent. - nyilatkozta a Moody's vezető elemzője az Irish Times-nak.

A leértékelésben nagy szerepet játszott, hogy az ír államadósság idén a  GDP 64 százalékára ugrott fel, míg egy évvel ezelőtt ez az arány csupán 25 százalékos volt. A költségvetési hiány is durván elszaladt tavaly és idén még tovább nőhet, van prognózis 20 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitre is.

Az elemzők az ír gazdasági növekedés mértékét az elkövetkező három-öt évben alacsonyabb üteműnek jósoljak mint az a válságot megelőző időszakban volt. Főként az erőtlen bank és ingatlanszektor, illetve a magánhitelezés gyengülése miatt.