Hamis a német adócsalásokról szóló CD

2010.09.18. 16:40 Módosítva: 2010.09.18. 16:42
Hamisnak bizonyult az a CD, amely állítólag több mint 20 ezer személy körülbelül 800 millió euró értékű adócsalásáról tartalmazott adatokat. A CD-t júniusban vásárolta meg a német szövetségi kormány és az alsó-szászországi tartományi kabinet.

Teljesen értéktelen a baden-württembergi adóhatóságnak felajánlott CD, amely állítólagos adócsalásokról tartalmaz bizonyítékokat, erősítette meg a német pénzügyminisztérium a Stuttgarter Nachrichten információját.

A Financial Times Deutschland beszámolója szerint a CD-t a tartományi hatóságoknak felajánló férfi valószínűleg csak blöffölt. A CD-n állítása szerint olyan vállalkozások fals adatai szerepeltek, amelyek a telekommunikációs és ingatlanszektorban dolgoznak.

A CD-n szereplő adatok több mint 20 ezer embert érintettek és körülbelül 800 millió euró értékű számláról volt szó bennük. A hamis adatok állítólag arra utaltak, hogy az adóelkerülést svájci baknkszámlákon keresztül kísérelték meg.

A CD-t a baden-württembergi konzervatív-liberális kormányzatnak ajánlották fel, de az nem volt hajlandó megvásárolni mondván nem vesznek illegálisan megszerzett információkat.

A lemezt végül júniusban a német szövetségi kormány és az alsó-szászországi tartományi kabinet vette meg.

A svájci bankszámlákkal kapcsolatos botrányok kitörése óta több ezer német állampolgár élt az utólagos adóbevallás eszközével. Csak Baden-Württembergben 6600 ilyen adóbevallás érkezett be, amivel 1,1 milliárd eurónak megfelelő külföldi megtakarítást vallottak be.