7,2 milliárd dolláros kártérítés a Madoff-áldozatoknak

2010.12.17. 21:42
Példátlan, 7,2 milliárd dolláros kártérítést fognak kapni a világ legnagyobb, Bernard Madoff által felépített piramisjátékának kárvallottjai, miután a csalás egyik legnagyobb haszonélvezőjének özvegye pénteken beleegyezett, hogy fizessen.

Barbara Picower, a tavaly októberben szívrohamban elhunyt floridai filantróp üzletember, Jeffry Picower özvegye bejelentette, hogy az utolsó centig visszafizet minden, a Madoff-féle befektetésekből származó pénzt. Az özvegy hangsúlyozta, hogy néhai férje nem vett részt a csalásban.

Preet Bharara manhattani szövetségi ügyész rámutatott, hogy az özveggyel kötött megállapodás történelminek mondható, mert ekkora kártérítést még sohasem fizettek Amerikában. William Zabel, a Picower család ügyvédje elmondta, hogy kliense a halála előtti hetekben a kár rendezésén dolgozott. Hangsúlyozta, hogy Jeffry Picower vagyonának jelentős részét jótékonyságra áldozta az elmúlt évek során.

A 72 esztendős Bernard Madoff, a világ eddigi legnagyobb csalásának szellemi atyja, 150 éves börtönbüntetését tölti, miután 2009 márciusában bűnösnek vallotta magát. Irving Picard, a kártérítések behajtásával megbízott célvagyonkezelő szerint Madoff mintegy 20 milliárd dollár veszteséget okozott a hozzá forduló befektetőknek. A szövetségi ügyészség a kárt korábban 65 milliárdra becsülte.

Picardnak a "történelmi" bejelentésig 2,6 milliárd dollárnyi elcsalt vagyont sikerült behajtania Madoff 2008. december 11-i letartóztatása óta. A célvagyon kezelője összesen 50 milliárd dollárra perelt be több száz személyt - köztük a Madoff-rokonságot -, valamint bankokat és alapokat, az állítva, hogy jogtalan haszonra tettek szert a csalótól kapott összegekre alapozva.

Múlt szombaton egyébként, apja letartóztatásának második évfordulóján New Yorkban felakasztotta magát a csaló 46 éves elsőszülött fia, Mark Madoff.