Orbán: Két különböző malomban őröl a kormány és a jegybank

2010.12.21. 21:35
A miniszterelnök kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában azt mondta, kárt jelent az ország számára, hogy teljesen más gazdaságpolitikát tart kívánatosnak a jegybank és a kormány. Orbán emellett arról is beszélt, hogy az évtized végénél hamarabb nem tűnik realitásnak az euróövezethez való csatlakozásunk. A kabinet munkájával elégedett.

"Két különböző malomban őrölünk" – mondta a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gazdaságpolitikai elképzeléseiről Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Televízió Az Este című műsorában kedden. Szerinte ha egy országban teljesen más gazdaságpolitikát lát kívánatosnak a jegybank, mint a kormány, az megnehezíti az ország dolgát, kárt jelent az ország számára.

Arra, hogy Simor András MNB-elnök azt mondta, két éve nem tárgyaltak egymással, Orbán úgy reagált: miután a kívánatos gazdaságpolitika irányáról a jegybanknak más elgondolása van, mint a kabinetnek, "éppen elég", ha a nemzetgazdasági miniszter beszél az MNB elnökével. "Azzal, hogy ha én beszélnék vele, nem lennénk előrébb" – tette hozzá. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Simor András részt fog venni a kabinet ülésén, a jegybanktörvény módosítása ugyanis a szabályok szerint megköveteli, hogy a nemzeti bank elnöke megjelenjen a kormányülésen.

"Szeretnék kimaradni a jegybank és a jegybankelnök irányításából" – jelentette ki a miniszterelnök. "Ma az a helyzet, hogy a jegybankot egy testület irányítja, amelybe a miniszterelnök is delegál embert. Én nem akarok delegálni egyet sem. Én azt javaslom, hogy a parlament delegálja a tagokat" – mondta. Szerinte az MNB feletti felelősséget az országgyűlésnek kell viselnie, a parlamentnek kell megválasztania a jegybankelnököt, a monetáris tanács tagjait. "A jegybank függetlensége a kormányzattal szemben kell, hogy fennálljon, és ezt én garantálom" – mondta.

Orbán Az Este című műsorban nem mondott konkrét évszámot arra a kérdésre, hogy szerinte mikor csatlakozhatunk legkorábban az eurózónához. "Nem merek mondani olyan évszámot, amelyet aztán számon lehet rajtam kérni" – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint az évtized végénél hamarabb ez nem tűnik realitásnak.

Vannak még tervek nyugdíjügyben

A nyugdíjügyről a kormányfő azt mondta: szerinte nem túlzás azt mondani, hogy megmentették a nyugdíjasok következő havi nyugdíját. A nyugdíjrendszert érintő átszervezéssel szerinte lépésről lépésre haladnak, még nem értek a végére, "még kell néhány fontos döntést" hozniuk a következő hónapokban a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében. A kormányfő arról beszélt, hogy a nyugdíjrendszer hosszú távú jövője nem a nyugdíjrendszerben van, hanem a foglalkoztatásban és a családtámogatásban. "Akik a gyerekért élnek, azokat támogatjuk, akik a gyerekekből akarnak megélni, azokat nem támogatjuk" – mondta.

A nemzeti eszközkezelő létrejöttének időpontját firtató felvetésre Orbán úgy fogalmazott: "amint a hitelességünk tovább javul az év első negyedében". Tervei szerint 2011 első negyedévében jelentős államadósság-csökkentést hajtanak végre, akkor szerinte átmenetileg meg fog nőni a bizalom Magyarország iránt, majd rövidesen ismét államadósság-csökkentést kell végrehajtani, és akkor eljöhet az eszközkelező felállításának pillanata.

Biztonságban érezte magát

Arra a kérdésre, hogy szerinte az elmúlt fél évben melyik volt a legkockázatosabb döntés, a miniszterelnök úgy válaszolt: minden döntésnek van valamilyen kockázata, de biztonságban érezte magát végig. Szerinte Magyarországon működik ma Európában a legstabilabb politikai rendszer, és azt mondta, hogy megítélése szerint európai összevetésben a legkevésbé konfliktusos politikák egyike az, amelyik Magyarországon zajlik. A riporter kérdésére kijelentette, hogy nem lesznek személyi változások a kormányban, egyetlen miniszterben sem ingott meg a bizalma.

Azt mondta: egy célra összpontosítanak, ez pedig az államadósság ügye, amelyet ha nem jól kezelnek, akkor "maga alá gyűrheti, rászakadhat Magyarországra, és tönkretehet mindannyiunkat".

Orbán szerint az elmúlt nyolc év miatt nincs jelenleg sok ok az ország iránti bizalomra, és ezt fél év alatt nem lehet helyre hozni. Szerinte viszont pozitív várakozás veszi körül az országot, és 2011 a következő tíz év minőségét eldöntő év lesz Magyarországon.

A magyar EU-elnökség ügyéről azt mondta: ahogyan Magyarországon új alaptörvényt alkotnak, módosítani fogják - igaz, korlátozottabb módon - az európai alkotmányt is. Emellett hat fontos közpénzügyi törvényt hoznak majd az EU-ban, amelyekkel garantálni akarják, hogy az eurózóna, az európai gazdaság még egyszer ne kerülhessen olyan helyzetbe, mint amilyenben most van, mondta.

Az orosz-magyar kapcsolatokban Orbán szerint moszkvai látogatása nem hozott áttörést. "Előbbre léptünk ugyan, de áttörésről nem lehet beszélni" – mondta.