Sikkasztás okozhatta az Aeroviva csődjét

2011.01.06. 09:31
Az utazási iroda csődje kétezernél is több utast érint, a károkat az iroda kaucióbiztosítása nem fedezi. A rendőrség eredetileg okirattal való visszaélés miatt indított nyomozást, de már sikkasztásra is gyanakszik.

Szerda délutánig 870 káresetet jelentettek be a csődbe ment Aeroviva utazási iroda pórul járt utasai a QBE Insurance (Europe) Ltd. Magyarországi Fióktelepénél - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Horváth Péter, a biztosító értékesítési igazgatója.

A szakember szerint a bejelentett károk már most több mint 2000 utast érintenek. Arról, hogy a követelések mekkora tételt jelentenek, a QBE képviselője a pontos adatok hiányában nem kívánt nyilatkozni, ám biztosítási szakértők szerint az jól látszik, hogy a kártérítési igény meghaladja az iroda 497 milliós kaucióbiztosításának összegét.

Az utazási iroda jogi képviselője hétfőn átadott a biztosítónak egy, a korábbinál lényegesen bővebb utaslistát, az ezen szereplő adatok gépre vitele és ellenőrzése folyamatban van. Horváth Péter tájékoztatása szerint az adatok rögzítését követően első körben igyekeznek majd kiszűrni azokat a károkat, amelyekre a törvény értelmében nem vonatkozik az utazási iroda kaucióbiztosítása.

Ilyen lehet például bármilyen belföldi program vagy szolgáltatás igénybevétele, de például egy külföldi transzferre történő befizetés is. Az utazási iroda korábbi közlése szerint akik repülőjegyet vettek náluk, azok nyugodtan utazhatnak, így a kifizetett jegyek után sem járhat kártérítés - ha üzemelő, menetrend szerinti járatra szólnak. Horváth Péter reményei szerint január közepén tisztábban lehet majd látni.

A szakember emlékeztetett: noha volt már több utast érintő ügy a magyar turisztika történetében, ám korábban az Eurotours, a Jorgos vagy a West Travel esetében az ügyfelekkel való foglalkozás döntő része kimerült abban, hogy a biztosítónak több ezer fő hazautazását kellett megszerveznie, olyan károsult kevés volt, aki nem tudott elindulni, hiszen a csődök eddig jellemzően a szezon végére korlátozódtak. Most viszont úgy ment csődbe egy iroda, hogy senki nem utazott még el a meghirdetett programokra. Így ma már bizonyos, hogy az Aeroviva lesz a magyar turisztikai szakma legnagyobb papírmunkával járó csődje.

A Napi információi szerint az ügyben nyomozást folytató VII. kerületi rendőrkapitányság mérlegeli, hogy az eredetileg okirattal való visszaélés miatt indult nyomozást a jövőben a súlyosabb minősítéssel járó sikkasztás bűncselekmény alapos gyanújával egészíti ki.