WikiLeaks: 40 százalékkal túlbecsülték a szaúdi olajtartalékot

2011.02.13. 20:05
Egy szaúdi kormánytisztviselő szerint a királyság olajtartalékát 300 milliárd hordóval túlértékelték, és az ország képtelen lesz elviselhető szinten tartani a globális igény miatt folyamatosan növekvő olajárat.

Az USA rijádi követségéről  sürgető táviratokat küldtek Washingtonba, hogy vegyenek komolyan egy rijádi kormánytisztviselőtől származó a figyelmeztetést. E szerint a királyság olajtartalékát 40 százalékkal, 300 milliárd hordóval túlbecsülhették, ezért Szaúd-Arábia nem fogja tudni kordában tartani az emelkedő olajárakat.

A 2007-2009 közötti táviratokat a WikiLeaks szivárogtatta ki a Guardian-nek. A hír még feljebb srófolhatja a fokozódó kereslet és a közel-keleti fejlemények miatt már most is 100 dollár fölötti hordónkénti olajárat. Az iparágban ugyanakkor épp Rijádtól várják, hogy az ár stabilizálása érdekében növelje a kitermelést.

Csakhogy a szaúdi állami olajmonopólium, az Aramco korábbi vezető feltárási szakembere és geológusa, Szadad Al-Huszeini  2007-ben azt közölte az amerikai konzullal, hogy az olajár fékentartásához szükséges napi 12,5 millió hordós kitermelést az Aramco soha nem fogja elérni. A szakember szerint tíz éven belül reálisan elérhető a napi 12 millió hordós szint, ám a globális olajtermelés már 2012-re a csúcsra juthat.

Al-Huszeini úgy látja, hogy Rijád ekkor már nem tudja majd kontrollálni az olajárat, mivel az ország energiaipari vezetői túlértékelték a kitermelhető olajtartalék nagyságát, hogy ezzel is gyorsítsák a befektetéseket. A szakember szerint amint felszínre hozták az olajtartalék felét, a termelés szintje visszafordíthatatlanul csökkenni kezd majd.

A követség szerint a szakember megbízható és a véleményét komolyan kell venni, szó sincs róla hogy világvégéről hablatyoló vizionárius lenne. Huszeini információit azóta más energiaipari szakemberek is megerősítették. A gazdaságosan kitermelhető olajkészletek kérdéses nagysága mellett a növekvő szaúdi energiaigény is gátat szabhat a királyság olajexportjának.

A Guardian egyik szakértője szerint elaludtunk a kormánykeréknél, és semmibe vesszük egy, a továbbra is erősen olajfüggő világgazdaságot fenyegető, akár a mostaninál is súlyosabb következményekkel járó válság lehetőségét.