Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

WikiLeaks: 40 százalékkal túlbecsülték a szaúdi olajtartalékot

2011.02.13. 20:05
Egy szaúdi kormánytisztviselő szerint a királyság olajtartalékát 300 milliárd hordóval túlértékelték, és az ország képtelen lesz elviselhető szinten tartani a globális igény miatt folyamatosan növekvő olajárat.

Az USA rijádi követségéről  sürgető táviratokat küldtek Washingtonba, hogy vegyenek komolyan egy rijádi kormánytisztviselőtől származó a figyelmeztetést. E szerint a királyság olajtartalékát 40 százalékkal, 300 milliárd hordóval túlbecsülhették, ezért Szaúd-Arábia nem fogja tudni kordában tartani az emelkedő olajárakat.

A 2007-2009 közötti táviratokat a WikiLeaks szivárogtatta ki a Guardian-nek. A hír még feljebb srófolhatja a fokozódó kereslet és a közel-keleti fejlemények miatt már most is 100 dollár fölötti hordónkénti olajárat. Az iparágban ugyanakkor épp Rijádtól várják, hogy az ár stabilizálása érdekében növelje a kitermelést.

Csakhogy a szaúdi állami olajmonopólium, az Aramco korábbi vezető feltárási szakembere és geológusa, Szadad Al-Huszeini  2007-ben azt közölte az amerikai konzullal, hogy az olajár fékentartásához szükséges napi 12,5 millió hordós kitermelést az Aramco soha nem fogja elérni. A szakember szerint tíz éven belül reálisan elérhető a napi 12 millió hordós szint, ám a globális olajtermelés már 2012-re a csúcsra juthat.

Al-Huszeini úgy látja, hogy Rijád ekkor már nem tudja majd kontrollálni az olajárat, mivel az ország energiaipari vezetői túlértékelték a kitermelhető olajtartalék nagyságát, hogy ezzel is gyorsítsák a befektetéseket. A szakember szerint amint felszínre hozták az olajtartalék felét, a termelés szintje visszafordíthatatlanul csökkenni kezd majd.

A követség szerint a szakember megbízható és a véleményét komolyan kell venni, szó sincs róla hogy világvégéről hablatyoló vizionárius lenne. Huszeini információit azóta más energiaipari szakemberek is megerősítették. A gazdaságosan kitermelhető olajkészletek kérdéses nagysága mellett a növekvő szaúdi energiaigény is gátat szabhat a királyság olajexportjának.

A Guardian egyik szakértője szerint elaludtunk a kormánykeréknél, és semmibe vesszük egy, a továbbra is erősen olajfüggő világgazdaságot fenyegető, akár a mostaninál is súlyosabb következményekkel járó válság lehetőségét.