Visszaemelik a monetáris tanács tagjainak fizetését

2011.03.02. 12:26
Nehezen talál megbízható és visszafogott pénzügyest a Fidesz a jegybank monetáris tanácsának üres helyeire. A presztízsállás többek között azért vesztett vonzerejéből, mert az MNB-elnök fizetésének megregulázásakor véletlenül megregulázták a tanácstagokat is.

A héttagú monetáris tanács március 1-jétől határozatképtelen, miután négy tagjának megbízatása lejárt, így most csak Simor András MNB-elnök, valamint két helyettese, Király Júlia és Karvalits Ferenc alkotja a testületet. A hiányzó négy tag kiválasztására a múlt hétfőn elfogadott törvénymódosítás értelmében a parlament gazdasági bizottsága jogosult.

A kormány még tavaly döntött úgy, hogy a jegybanktörvényben megváltoztatja a korábbi rendszert, amikor két tagot a jegybankelnök, kettőt a miniszterelnök jelölhetett. A személyek kiválasztását így lényegében Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke végezheti, aki azonban még a bizottsági alelnökökkel folytatott keddi megbeszélésen sem árulta el a jelöltek nevét.

Az Index információi szerint a monetáris tanácsi tagság vonzerejét csökkenti, hogy a jelenleg érvényes szabályozás miatt nem tartozik a pénzügyi szektor kimagasló kereseti lehetőséget biztosító presztízsállásai közé. A testület tagjainak bérezését a Simor András és a kormány között lezajlott összecsapás befolyásolta negatívan. A szabályozás ugyanis a mindenkori MNB-elnök béréhez kötötte fizetésüket, és szeptemberben, amikor a bérplafon bevezetésével hatmillióval csökkentették Simor pénzét, elfelejtették módosítani a tanácstagokra vonatkozó 35 százalékos szorzót.

A módosítás azóta sem történt meg, így a monetáris tanács eddigi tagjainak a szeptemberig folyósított közel 3 millió forint helyett 700 ezer forinttal kellett beérniük megbízatásuk utolsó hónapjaiban. Most pedig ezért a pénzért kell keresni új tagokat.

Rogán Antal az Index kérdésére elmondta, a kormányzati előterjesztésből korábban valóban kimaradt a testületi tagok bérének módosítása, pedig ezt a megbízatással járó kemény összeférhetetlenségi szabályok indokolták volna. A gazdasági bizottság elnöke azt állította, hogy a tanács megválasztása után rövid időn belül orvosolni fogják az eddigi mulasztást, azt viszont nem árulta el, hogy fizetésük mekkora lesz az MNB elnökhöz képest.