Az IMF megállapodás ellenére Koszovóban 50 százalékkal emelik a béreket

2011.03.04. 18:09

Veszélyezteti az IMF-el kötött megállapodást az új koszovói kormányzat azzal, hogy ragaszkodik ígéretéhez, hogy 50 százalékkal megemeli a közszférában dolgozók fizetését - mondták diplomaták a Reuters brit hírügynökségnek pénteken.

A decemberi választásokat megelőző kampányban Koszovó miniszterelnöke, Hashim Thaci azt ígérte, hogy újraválasztása esetén jelentősen emelik a közszférában dolgozók fizetését. Azóta meg is erősítette, hogy betartja az ígéretét.

A döntés 100 millió euróval növelné a büdzsé 1,5 milliárd eurós kiadási főösszegét. Ez ellentétes az IMF-el kötött, jelenleg is érvényben lévő kölcsönszerződéssel.

"A kormánynak meg kellene mondania az embereknek, hogy hibázott, amikor több pénzt ígért, hogy a döntést gazdasági vizsgálatok nélkül hozták meg" - vélte egy, az ügyet jól ismerő külföldi diplomata. "Nem lepődnénk meg azon sem, ha néhány hónap után egy fillér sem lenne a koszovói államkincstárban" - tette hozzá.

Az IMF megállapodás ugyan csupán 108 millió eurós összegről szól, ám előfeltételét képezi annak, hogy az Európa egyik legszegényebb országának számító állam 200 millió eurót kapjon adományokban.

A kormány korábban szerette volna 300 millió euróért privatizálni a nemzeti telefontársaságot, azonban a tranzakciót többször is elhalasztották politikai bizonytalanságok miatt.

A kétmillió fős lakosságú ország gazdasága idén várhatóan 5-6 százalékkal bővülhet, ám az 50 százalékos munkanélküliségi szint és a 90 százalékos kereskedelmi deficit mellett ez nem jelent lényegesebb elmozdulást.

Az ellenzék vezetője, Shpend Ahmeti szerint "a koszovói gazdaság a legrosszabb állapotban van azóta, hogy a háború 1999-ben véget ért". "Egész történetében nem volt ilyen rossz az ország megítélése, ez elriasztja a külföldi és helyi befektetőket" - tette hozzá.