16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Tiltakozik a bérszabályozás ellen a VOSZ

2011.03.10. 22:25 Módosítva: 2011.03.10. 22:26
Tiltakozik az állami direkt bérszabályozás ellen, közben vállalkozásvédelmi bizottság megalakítását javasolja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. Ennek az lenne a feladata, hogy feltárja azokat a tartalékokat, amellyel a kis- és középvállalkozásokat bérfejlesztéseket tudnak végrehajtani.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ellenérzéssel fogadja, hogy a Bér-és adómonitoring bizottság direkt bérszabályozási eszközök bevezetésével fenyegeti az üzleti szféra munkáltatóit. Álláspontjuk szerint ugyanis az üzleti szférában a bér munkapiaci kategória, amely alkalmas a dolgozók teljesítményének elismerésére, ösztönzésre és differenciálásra. A vállalati bérfejlesztéseket a tulajdonosok és munkáltatók nem külső befolyásra, hanem a verseny-, a jövedelemtermelő és költségviselő-képesség ismeretében hajtják végre. Ennek tudatában írták az Országos Érdekegyeztető Tanácsban az idei évre érvényes keresetajánlást, amely átlagosan és éves szinten 4-6 százalékos bérfejlesztést javasol. Nem minden munkáltatóra, nem minden munkavállalóra vonatkoztatva, hanem versenyszféra-szinten.

A VOSZ szerint rossz üzenet a monitoring bizottságtól, hogy tizennyolc év szabad és sikeres béralku-mechanizmusának pozitív tapasztalatait figyelmen kívül hagyva ismét a központi bérszabályozás eszközeiben gondolkodnak abban a szférában, ahol az állam nem tulajdonos és nem munkáltató. Visszatetszőnek nevezik, hogy a Rogán Antal vezette testület tagjai az állami és önkormányzati tulajdonban lévő vállalatoknál bértárgyalásokon vesznek részt, és az üzleti szférában megtermelt, valamint a központi költségvetésbe befizetett vállalkozói adóforintokból "nagyvonalúan" ígérnek és biztosítanak fedezetet a közszolgálatban dolgozók jövedelmének kipótlásához.

Ezért a VOSZ azt javasolja, hogy alakuljon meg egy vállalkozásvédelmi bizottság. Ennek feladata lenne feltárni és megjelölni azokat a központi tartalékokat és alapokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a veszteséges, nehéz helyzetben lévő, hitelfelvételi problémákkal küzdő hazai kis- és középvállalkozások a bérfejlesztéseket végre tudják hajtani.  • Hírek
  • Hírek