Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Horvát lapinformációk az INA részvényügyleteiről

2011.04.03. 17:43
A horvát pénzügyi felügyelet szerint a Mol ciprusi cégeken keresztül vásárolt részvényeket, a szlovák alvilág pedig pénzmosás miatt szerezte meg a horvát olajvállalat papírjait - közölte a Vecernji List horvát napilap vasárnap online kiadásában.

A lap azt állítja, birtokába került a horvát pénzügyi felügyelet (HANFA) feljelentése, amelyet a bűncselekmények gyanúja miatt tett az ügyészségen. Ebből az derül ki, hogy az egyik leggazdagabb és "az alvilághoz szorosan kötődő" szlovák állampolgár, Mario Hoffman ciprusi cégen keresztül vásárolt INA részvényeket az elmúlt hónapokban. A HANFA feltételezése szerint az ügylet pénzmosást szolgált, amit az támaszthat alá, hogy a férfi korábbi vállalkozásait is korrupciós botrány és pénzmosás kísérte.

A lap terjedelmes beszámolót közölt arról is, hogy a horvát pénzügyi felügyelet rekonstruálta azokat a részvényügyleteket, amelyek mögött a Molt gyanítják. A jelentés szerint azonban nem látni közvetlen kapcsolatot a szlovák pénzmosás és a magyar olajtársaság között.

A New York-i székhelyű Convergex brókerház az elmúlt három hónapban több mint 161 ezer INA részvényt szerzett - ez a cég papírjainak 1,61 százaléka - 531 millió kuna (1 kuna 36,11 forint) értékben. A részvények azonban három ciprusi bejegyzésű céghez kerültek, de a HANFA információja szerint kettőnek mindössze néhány ezer dolláros a jegyzett tőkéje, így a pénzügyi erejüket jelentősen meghaladja a több mint félmilliárd kuna értékű vásárlás.

Az Ante Samodol, a felügyelet elnöke által aláírt jelentés szerint a ciprusi felvásárlók mögött a Mol állhat, amely a titkos részvényvásárlásokkal "megtévesztette a befektetőket", hogy megszerezze az INA részvényeinek több mint 50 százalékát.

A horvát kormánynak és a horvátországi nyugdíjalapoknak jelenleg összesen 48,89 százalékos INA részvényhányad van a birtokában, míg a magyarok, vagyis a Mol a Convergexszel, valamint az OTP bankkal, az Erste budapesti befektetési alapjával, illetve az ING Bank szintén magyarországi leányával együttesen 49,08 százalék tulajdonnal rendelkeznek. A HANFA feltételezése szerint a magyarországi bankok is a Mol számára vásároltak a zágrábi tőzsdén az INA értékpapírjaiból - közölte a horvát napilap.

A horvát kormány szombaton mégsem módosította az INA olajtársaság privatizációjával kapcsolatos törvényt, Jadranka Kosor miniszterelnök bejelentése szerint a kabinet megvárja a részvényfelvásárlásokkal kapcsolatban indított, Szlovákiára, Magyarországra és Ciprusra is kiterjedő ügyészségi vizsgálat eredményét.

Kosor még a hét elején közölte, hogy a zágrábi kormány a szombati ülésén az INA privatizációjáról szóló törvényt úgy kívánja módosítani, hogy egyetlen tulajdonos kezébe se kerülhessen 49 százaléknál nagyobb hányad. Erre a bejelentésre azt követően került sor, hogy a HANFA hétfőn a pénteki tőzsdezárásig felfüggesztette a horvát olajvállalat papírjaival való kereskedést.

Jelenleg a Mol 47,26 százalékos tulajdoni hányadával a legnagyobb részvényese az INA-nak, míg a horvát kormány 44,84 százalékkal rendelkezik. Az elmúlt hónapokban az INA papírjainak árfolyama szinte folyamatosan emelkedett, a tőzsdei felfüggesztés előtti héten átlépte a 4.000 kunát. A horvát olajvállalat papírjainak tőzsdei forgalma akkor lendült fel, amikor decemberben a Mol 2800 kunás áron sikertelen vételi ajánlatot tett a kisrészvényesek részére. Horvát nyugdíjalapok ugyanis 30 kunával magasabb áron kezdték felvásárolni az INA részvényeit, de ismeretlen hátterű külföldi befektetők is felverték az árakat, s lapvélemények szerint a vásárlások hátterében a Mol állhatott.

A magyar olajvállalat ugyanakkor már december 15-i sajtótájékoztatóján jelezte, hogy álláspontja szerint az INA részvényeinek drágulása mögött ellenséges, spekulációs és manipulatív okok lehetnek, majd hivatalosan is indítványozta, hogy a horvát tőkepiaci felügyelet vizsgálja ki a tőzsdén történteket. December végén ugyanezért a horvát versenyhivatalhoz is beadvánnyal fordult a magyar olajtársaság.  • Vennék
  • Hírek