Máté, Mirella
8 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Nyugat-Európában a kóla is finomabb?

2011.04.15. 23:21
Eltérő minőségű élelmiszereket szállítanak a nagy gyártók Kelet- és Nyugat-Európába - derül ki a Szlovák Fogyasztók Egyesületének vizsgálatából, amelyet az Euractiv hírportál ismertet.

A szervezet a Coca-Cola italait, Milka csokoládékat, a Kotányi fekete- és vörösborsát, a Nescafé, a Jacobs és a Tchibo kávéját hasonlította össze a Nyugaton forgalmazott azonos termékekkel. Nyolc EU-országban vásároltak: Németországban, Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában és Bulgáriában. A mintákat a szlovák élelmiszer-ellenőrző laborban elemezték. A termékek közül csak a Milkáról állapították meg, hogy minden országban azonos minőségű. A legnagyobb szórást a Kotányi-féle borsok mutatták. Habár a fűszereket egyetlen gyárban csomagolják, a zacskók tartalma országonként különböző. A magyar, szlovák és osztrák boltokban beszerzett bors az előírásosnál nedvesebb volt, míg a bolgár piacra szánt anyag sokkal több törött borsszemet tartalmazott, mint a többi. Ezenkívül Bulgáriának gyengébb ízhatású termés is jut.

A vizsgálat eredményére reagálva a Kotányi minőségbiztosítási igazgatója, Elisabeth Voltmer azt mondta, nincs külön szabványuk az egyes országokra. Az eltéréseket szerinte a nyersanyag ingadozó minősége, és a gyártás időpontja okozhatja. "Nem egyszerű folyamatosan fenntartani az előírt minőséget, de ennek ellenére visszadobjuk a rossz minőségű szállítmányokat. Egyáltalán nem kívánunk különböző minőségű árut forgalmazni az egyes országokban", mondja Voltmer.

Izocukortól más a magyar kóla

A Coca Cola esetében a tesztek megerősítették a régi gyanút. A Szlovákiában, Magyarországon, Bulgáriában és Romániában forgalmazott üdítő kukoricából készült izocukrot tartalmaz, amely sokkal olcsóbb a a szokásos répacukornál. Utóbbit a német, osztrák, lengyel és cseh fogyasztók élvezhetik.

Szabó Ibolya, a Coca Cola európai kommunikációs igazgatója az Euractivnak azt mondta, termékeik ugyanolyan minőségben készülnek Európában és az egész világon, a 125 éves recept alapján. Egyes országokban ugyan különböző édesítőszereket használnak, de ennek az üdítő ízére nincs hatása. Izocukrot tesznek az italba az Egyesült Államokban is. A tapasztalt különbségek ezenkívül technológiai okokra vezethetők vissza.

A Nescafé Gold esetében a gyártó elismeri, hogy a receptúra változik piactól függően, a "fogyasztói igényeknek megfelelően". Martin Walter, a Nestlé prágai PR-vezetője úgy nyilatkozott, a különbségek érinthetik a pörkölés módját, és az Arabica és Robusta fajták keverési arányát. A Tchibo, valamint a Milka és a Jacobs márkákat birtokló Kraft Foods nem válaszolt a megkeresésekre.

A Szlovák Fogyasztók Egyesülete álláspontja szerint a gyártóknak kötelességük lenne azonos minőségű termékeket forgalmazni azonos márkák alatt, minden országban. A tesztek eredményét átadták az EU fogyasztóvédelmi biztosának, John Dallinak. A vizsgálatot egyébként az Európai Bizottság szlovákiai képviselete támogatta. Az eredmények ismeretében Brüsszel dönthet arról, szabályozza-e az országokra szabott minőség kérdését.