Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A román állami vasutak 1500 embert bocsát el

2011.05.02. 19:30
A román állami vasutak pályahálózatot kezelő részlege (CFR SA) 1500 alkalmazottól válik meg az idén - derül ki az állami vállalat átszervezési tervéből.

Az Agerpres román hírügynökség által ismertetett dokumentum szerint a több mint ezerötszáz alkalmazott elbocsátása mellett ezer kilométer vasúti pályát is felszámolnak.

Az elbocsátások nyomán a vállalat átszervezési tervezete szerint 10 százalékkal csökkennek a bérköltségek. A CFR SA a tavalyi évet 1,04 millió lej (239 millió euró) veszteséggel zárta, adósságai pedig elérték az 5,21 milliárd lejt (1,24 milliárd euró), amiből 2,57 milliárd lejt (612 millió euró) az állami költségvetés és a társadalombiztosítási büdzsé irányába felhalmozott adósság tesz ki.

A román állami vasutak valamennyi részlegétől az idén összesen hatezer embert bocsátanak el.

A román kormány újabb két éves elővigyázatossági hitelszerződést kötött a Nemzetközi Valutaalappal, a 3,6 milliárd euró értékű hitelmegállapodás március végén lépett hatályba. A román kormány az új hitelszerződésért cserébe elsősorban a teljes mértékben vagy részben állami vállalatok ésszerűsítését és hatékonyságának növelését ígérte.

Egy román szakszervezeti vezető szerint a következő időszakban 30 ezer embert bocsáthatnak el az állami vállalatoktól.