Tekla
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Megtévesztette Tescót a beszállítója

MTI/AFP
2011.05.02. 18:11 Módosítva: 2011.05.02. 18:12

A Tesco álláspontja szerint megtévesztette őket beszállítójuk, akitől a határértéknél több növényvédő szert tartalmazó paradicsom-szállítmány származott, emiatt lépéseket tesznek a vállalkozással szemben.

A Vidékfejlesztési Minisztérium még pénteken tette közzé honlapján, hogy a Tolna Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának (NTI) szakemberei a szekszárdi Tesco áruházban olyan, spanyolországi eredetű paradicsomot találtak, amely a megengedettnél magasabb mennyiségben növényvédő szert tartalmazott.

A Tesco hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében aláhúzta: az érintett paradicsomszállítmányt azt követően helyezték ki a polcokra, hogy a beszállító nyilatkozatot tett arról, hogy az általa szállított termékek minden szempontból megfelelnek a forgalmazhatóságnak, beleértve az egészségügyi határértékeknek való megfelelést is.

Az áruházlánc közölte, hogy a hatóság által bevizsgált paradicsomokból országosan mindössze 22 karton, azaz összesen 220 kilogramm került forgalomba náluk, ebből 20 kilogramm a szekszárdi áruházban.

A Tesco tájékoztatása szerint a hatóság április 11-én vett mintát a szekszárdi áruházban, a termék szavatossági ideje 2011. április 14. volt, eddig lehetett értékesíteni a terméket. A hatóság a laborjegyzőkönyv elkészítése után, április 21-én értesítette a Tescót arról, hogy a paradicsom-szállítmány növényvédőszer-tartalma két hatóanyag esetében a megengedettnél magasabb. Mivel a paradicsomok lejárati ideje április 14. volt, így a termékek az értesítés napján már nem voltak elérhetők az áruházban - közölte a Tesco.