Fellegi emberének mennie kellett a Kopinttól

2011.06.01. 15:04
Pénteken benyújtotta lemondását Pásztory Tamás, a Kopint-Datorg vezérigazgatója, amit Fellegi Tamás fejlesztési miniszter el is fogadott. A kormányzat főinformatikusának mandátuma 2015-ig szólt. A Fideszben állítólag nem tartották elég fideszesnek.

Távozik posztjáról a Kopint-Datorg Infokommunikációs Zrt. röviddel a kormányváltás után kinevezett vezérigazgatója.

Pásztory Tamás az Index információi szerint pénteken maga kezdeményezte a szerződésbontást. Lemondását a 100 százalékos állami tulajdonú cég felügyeletét ellátó fejlesztési miniszter azóta már el is fogadta.

Pásztory 2010 szeptemberében lett öt évre a Kopint-Datorg vezérigazgatója.

A kormányzati gerinchálózatot, az ügyfélkaput és a magyarország.hu oldalt is működtető cég 2005 óta van a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában. Az elmúlt egy évben azonban a cég az NFM infokommunikációs programjainak központi szereplője lett, valamint az a vállalat, amely gyakorlatilag egyedüli jogosult a kormányzati célú hírközlési szolgáltatásra. 2011-ben került a felügyelete alá minden állami tulajdonú országos gerinchálózaton nyújtott kormányzati szolgáltatás és számos közigazgatási szerv informatikai szolgáltatása.

Pásztoryt - mint régi kollégákat - a szakmában Fellegi embereként tartották számon, forrásaink szerint azonban a miniszterhez fűződő bizalmi kapcsolat sem védte meg a Fideszből érkező kritikáktól. A Magyar Telekom kormányzati kapcsolatokért felelős embereként ugyanis korábban az előző kormányzat informatikai beruházásaihoz is asszisztált.