A Fitch leminősítheti az Egyesült Államokat

2011.06.08. 18:27

Az Egyesült Államok leminősítésre jelölését helyezte kilátásba szerdai londoni figyelmeztetésében a Fitch Ratings arra az esetre, ha a Fehér Háznak és a Kongresszusnak augusztus elejéig nem sikerül egyezségre jutnia az amerikai államadósság-limit emeléséről folyó vitában.

A Fitch rövid időn belül a harmadik nemzetközi hitelminősítő, amelyik a világszerte kockázatmegítélési alapmércének tekintett amerikai adósbesorolás visszaminősítését helyezte kilátásba.

A múlt héten a Moody's Investors Service jelentette be, hogy ha az adósságplafon emelésének kérdésében a következő néhány hétben nincs érdemi előrelépés, akkor a cég várhatóan osztályzatrontást valószínűsítő felülvizsgálat alá veszi az amerikai kormányadósság besorolását, amely jelenleg az összes hitelminősítőnél a lehetséges legjobb, AAA szintű.

Néhány hete a Standard & Poor's az Egyesült Államok hosszú futamidejű államadósságának besorolására már negatív kilátást adott az addigi stabil helyett, szintén azzal indokolva a piacokat világszerte megrázó lépést, hogy nem látja biztosítottnak a költségvetési és adóssághelyzet stabilizálását eredményező megállapodást a Fehér Ház és a Kongresszus között.