Kevesebb gyerek születik a gazdasági válság miatt

2011.06.28. 19:32

Számos országban jelentős, a születések számára vonatkozó hatást fejtett ki a 2008-2009-es világgazdasági válság. Az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) demográfiai intézetének és a laxenburgi Alkalmazott Rendszeranalízisek Nemzetközi Intézetének (IIASA) tanulmánya szerint a recesszió Európában és az Egyesült Államokban a termékenységi ráta visszaesését eredményezte.

A fejlett országokban a krízis megállította a születési arányszám 1960-as évek óta tartó növekedését - írja keddi közleményében az IIASA. A 27 EU-tagország közül 26-ban 2008-ban még növekedett a születések száma - az egyetlen kivétel Luxemburg volt, ahol stagnált. Egy évvel később már 13 tagországban csökkent, négyben pedig stagnált a termékenységi ráta.

Spanyolország és az Egyesült Államok az 1970-es évek óta a legsúlyosabb válságát élte át, ez pedig megfordította az eddigi növekedési rátát.

Országok egy nagyobb csoportjában - például Angliában, Írországban, Olaszországban, Csehországban, Szlovéniában vagy Ukrajnában - ugyanakkor a gyermekek számának egy évtizednyi emelkedése után a születések számának stagnálása következett be. Más nemzeteknél, például Németországban, Svédországban, Bulgáriában és Svájcban nem bontakozott ki egyértelmű fejlődési irányzat.

A demográfusok úgy vélik, a trend hátterében a munkanélküliség illetve a munkahelyi bizonytalanság áll. A kutatók szerint az emberek reagálása a gazdasági válságra függ az egyén nemétől, korától, gyermekei számától és képzettségétől.

A fiatal, gyermektelen párok a válság idején inkább nem vállalnak gyermeket. A magas képzettségű nők, különösen ha még nincs gyermekük, a krízissel járó munkahelyi bizonytalanságokra a gyermekvállalás elhalasztásával reagálnak. Ezzel szemben az alacsonyabb képzettségű nőknél gyakran nő a termékenységi ráta.