Jövőre növekedést remélnek a görögök

2011.07.01. 18:01

Idén a görög gazdaság várhatóan 3,9 százalékkal zsugorodik, valamivel nagyobb mértékben az eddig várt 3,5 százaléknál, de jövőre már nő a hazai össztermék (GDP) - nyilatkozta a Reutersnak az új görög pénzügyminiszter pénteken. Evangelosz Venizelosz rámutatott arra, hogy gazdaságnövekedés nélkül nem sikerül teljesíteni a stratégiai célokat.

A miniszter egy nappal az után beszélt erről, hogy a görög parlament csütörtökön megszavazta az új megszorító csomagot, és ezzel megnyitotta az utat a 110 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag újabb, 12 milliárd eurós részletének a folyósítása előtt. Athénnak erre feltétlenül szüksége van, nélküle ugyanis akár már július közepén államcsődöt jelenthet, amikor jelentős összegű állampapírja jár le.

A júniusban kinevezett pénzügyminiszter fő feladatának a nem hatékonyan működő adórendszer átalakítását, valamint a privatizációs tervek végrehajtását jelölte meg. A kormány tervei szerint 2015-ig összesen 50 milliárd dollár értékű állami vagyont ad el Görögország, ebből az idén 5 milliárd dollárnyit, jövőre további 10 milliárd dollárnyit.

A kormányzó szocialista kormány felállása óta eltelt 19 hónapban egyetlen privatizációs ügyletet sem fejeztek be.