Valér
2 °C
8 °C

Az osztrákok is ellenzik az újabb EU-s görög hitelt

2011.07.03. 12:27
Az osztrák lakosság 58 százaléka nem helyesli, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei újabb milliárdos hitelt hagytak jóvá az adósságválsággal küzdő Görögország javára - mutatta ki egy vasárnap közzétett felmérés.

A Kurier című napilapban megjelent közvélemény-kutatási eredmények szerint az osztrák lakosság 28 százaléka helyesli a pénzügyi segítségnyújtást. Tizennégy százalék mondta azt, hogy nincs véleménye a kérdésről, és 58 százalék ellenzi.

A segítségnyújtás megítélése javult május óta, akkor még a lakosság 60 százaléka ellenezte - mutatott rá a felmérést készítő OGM intézet egyik szakértője a Kurierban.

A vélemények az egyes pártok szavazói táborai szerint meglehetősen eltérnek. A legerősebb (59 százalékos) támogatottsága a kisebbik kormánypárt, a konzervatív tábort és a vállalkozói rétegeket képviselő Osztrák Néppárt (ÖVP) szavazóinak körében van.

A másik koalíciós párt, a szociáldemokraták (SPÖ) szavazóinak 40 százaléka helyesli a lépéseket. A populista, euroszkeptikus Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) választói viszont  90 százalékos arányban ellenzik a Görögországnak nyújtott hiteleket.

Az FPÖ a parlamentben és a médiában helytelenítette Görögország megsegítését, míg a kormánypártok mellette érveltek.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei szombaton egy újabb 12 milliárd eurós hitelrészletet szabadítottak fel az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenlegi 110 milliárdos hitelprogramjából, és még ebben a hónapban tárgyalnak egy újabb programról is.

A 340 milliárd eurós adósságot felhalmozó dél-európai ország az újabb kölcsönrészlet nélkül heteken belül államcsődöt jelenthetett volna be. A hitellel az egész euróövezet válságát is igyekeznek elkerülni.

Maria Fekter pénzügyminiszter a közelmúltban így nyilatkozott: egy görög államcsődnek közvetve "beláthatatlan következményei" lennének az osztrák gazdaságra nézve. A bankok és az állam 4,6 milliárd eurós görögországi követeléseinek elvesztése önmagában nem jelentene rendszerszintű kockázatot a gazdaságnak, sokkal súlyosabb lenne azonban az osztrák bankokra és kereskedelemre gyakorolt közvetett hatás.

A görög és az osztrák bankok egyaránt erőteljesen jelen vannak Délkelet-Európában, és ha a görög pénzintézetek egy államcsőd következményeként bedőlnek, az az osztrák bankokat is súlyosan érintené.