Tanácstalan az EU a görögökkel kapcsolatban

2011.07.11. 21:34

Továbbra sem egységes az euróövezeti országok, illetve vezető európai uniós illetékesek álláspontja abban, hogyan folytassa az EU a súlyos adósságválságban lévő Görögország pénzügyi támogatását, azaz pontosan mit tartalmazzon a következő évekre szánt intézkedéscsomag.

Ez derült ki hétfőn Brüsszelben, az euróövezet pénzügyminisztereinek találkozóján az értekezlet előtti nyilatkozatok és helyszíni értesülések szerint.

Eltérő vélemények hangzottak el arról, mennyire sürgős egy újabb támogatási csomag jóváhagyása, illetve arról is, hogy pontosan milyen szerepet játsszanak ebben a magánbankok.

Több nyilatkozatban felbukkant az a vélemény is, hogy most már többről van szó, mint Görögország kisegítéséről a nehéz helyzetből, ugyanakkor hivatalosan nem tettek utalást a válság tovaterjedésének lehetőségére.

A késő délután kezdődött megbeszélés előtt "koordinációs" céllal találkozót tartott több vezető uniós illetékes. A megbeszélést kezdeményező Herman Van Rompuy uniós elnök ennek végeztével csupán annyit közölt, hogy Görögországról tárgyaltak, illetve az euróövezetben tapasztalható "közelmúltbeli fejleményekről" cseréltek nézetet.